Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zomrela známa česká herečka a dabérka, mala 59 rokov
Zdielať na

Zomrela známa česká herečka a dabérka, mala 59 rokov

Zdroj: pexels.com

PRAHA / Zomrela divadelná, filmová a televízna herečka Simona Postlerová, ktorá sa presadila aj v dabingu. Mala 59 rokov. Informoval o tom v nedeľu 5. mája denník Blesk a Nadačný fond Dvojka Srdcom, ktorého bola Postlerová patrónkou. Informáciu o úmrtí potvrdila ČTK tiež námestníčka pražského primátora a bývalá starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS).

​Podľa informácií Blesku Postlerová ešte v sobotu skúšala v divadle a nič nenasvedčovalo tomu, že o pár hodín vydýchne naposledy. Zomrela vo svojom byte, polícia vylúčila cudzie zavinenie. "S hlbokým zármutkom sme prijali správu, že nás dnes v noci navždy opustila divadelná, filmová a dabingová herečka a tiež od samého začiatku patrónka nášho nadačného fondu Simona Postlerová. Česť jej pamiatke a úprimnú sústrasť pozostalým," uviedol na svojom facebookovom profile fond, ktorý založila Praha 2 na pomoc ľuďom, ktorí sa dostali do ťažkej sociálnej či zdravotnej situácie.

Udženija, ktorá vznik nadačného fondu iniciovala, označila Postlerovú nielen za skvelú herečku, ale predovšetkým za neskutočne obetavú, láskavú a krásnu ľudskú bytosť. "Slovami ani nemôžem vyjadriť ľútosť nad touto stratou. Chcela by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodine a všetkým pozostalým. Pani Postlerová, Váš život bol inšpiráciou a darom pre nás všetkých, ktorí mali tú česť Vás spoznať," napísala.

Simona Postlerová sa narodila 9. novembra 1964 v Plzni v hereckej rodine a už v detstve vraj vedela, že bude svojich rodičov nasledovať. Herectvo vyštudovala na pražskej DAMU, získala miesto v Národnom divadle a od roku 1992 bola členkou Divadla na Vinohradoch. Okrem toho hrala aj v Divadle Ungelt.

Televízni diváci ju poznajú z desiatok filmov a seriálov. Hrala v seriáloch Chlapci a chlapi, Hospoda, Četnické humoresky, Nemocnica na kraji mesta po dvadsiatich rokoch alebo Ordinácia v ružovej záhrade. Objavila sa v desiatkach filmov vrátane nedávno uvedenej snímky Tancuj Matyldo.

Okrem herectva bola Postlerová aj uznávanou dabérkou a recitátorkou. V roku 2002 získala Cenu Františka Filipovského za najlepší ženský herecký výkon v dabingu za prepožičanie hlasu herečke Emme Thompsonovej vo filme Vtip. Simona Postlerová bola vydatá za hudobníka Zdeňka Hráška, ktorý v roku 2016 zomrel. Mala syna a dcéru.

Súvisiace články

Najčítanejšie