Jasno
35°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Desivé priznania fanúšikov Taylor Swift! Po jej koncerte si na NIČ nepamätajú!
Zdielať na

Desivé priznania fanúšikov Taylor Swift! Po jej koncerte si na NIČ nepamätajú!

Archívna reportáž

Je najväčšou hviezdou súčasnosti a jej turné patrí medzi udalosti roka. Lístky sú vždy predané bleskovou rýchlosťou, no mnohí fanúšikovia hviezdnej speváčky Taylor Swift (34) po návšteve jej koncertu počas turné s názvom Eras tour zaznamenali zvláštny jav. Po troch hodinách a vypočutých viac ako 40 skladbách, akoby ich vraj postihla "strata pamäte". Pritom minuli stovky dolárov za vstupenky na koncert a vystáli v rade hodiny, spomienky ale nemajú žiadne.

​Až neuveriteľne môžu vyznievať výpovede mnohých fanúšikov speváčky Taylor Swift o ich príznakoch "pokoncertnej amnézie". Na sociálnych sieťach sa hromadne objavujú ich priznania, že si nedokážu spomenúť na kľúčové momenty z jej koncertu, vrátane názvov piesní, a to od úplného zatemnenia, cez pocit mimo tela, až po skĺznutie do stavu podobného snu.

V jednom príspevku na TikToku fanúšička Taylor Swift píše: "Pokoncertná depresia? Nie, mám po koncerte amnéziu, pretože si vôbec nepamätám turné Eras. Bol som tam a viem, že to bol ten najlepší moment môjho života, ale prečo si to nepamätám?" V reakcii na to prišla odpoveď: "Som rád, že to nie som len ja... minul som na to 700 dolárov, čakal som asi 8 mesiacov a nič som si nezapamätal?" Ďalší prezradil, že si "doslova nič nepamätá. Eras tour amnesia." Iná sa vyjadrila podobne: "Najlepšia noc v mojom živote nebola skutočná a ani si nepamätám, že som tam išla."

Taylor je neuveriteľný fenomén, niektorí to len ťažko chápu:

​Už sú dávno preč doby, keď speváci vystupovali na pódiu len s mikrofónom a kapelou bez efektov. Turné ako Taylor's Eras, sú extravagantnou šou so stroboskopickými svetlami, prepracovanými rekvizitami a početnými kostýmami. To všetko ohromuje zmysly a neustále drží divákov v stave prekvapenia a eufórie, niektorí to dokonca prirovnávajú ku "kultovému" zážitku. Nie každý dokáže úplne spracovať všetko, čo videl, počul a cítil. Doktor Punit Shah to objasnil pre DailyMail: "Emocionálna reakcia môže spomienky na nezabudnuteľnú udalosť buď upevniť, alebo oslabiť. Niektorí si po návšteve koncertov vytvoria tzv. flashbulb memory, pamätajú si veľa o tom, čo sa stalo v danej situácii, iní naopak." Neurovedec Dean Burnett v tom vidí davovú psychózu, v každom prípade sa odborníci zhodujú, že nejde o žiadny nadprirodzený stav, prosto len má Taylor takú vyšpičkovanú megašou a tak "posadnutých" fanúšikov.

Najčítanejšie