Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dolce a Gabbana pôjdu na rok a pol do väzenia
Zdielať na

Dolce a Gabbana pôjdu na rok a pol do väzenia

Zdroj: SITA

Taliansky súd potvrdil trest väzenia pre módnych návrhárov Domenica Dolceho a Stefana Gabbanu za daňové úniky. Malo ísť až o stovky miliónov eur. Návrhárska dvojka si tak posedí rok a pol.

Daňové podvody

Slávna dvojica, ktorá založila značku Dolce & Gabbana, bola odsúdená za to, že zatajila až jednu miliardu eur pred talianskou daňovou správou. Obaja muži obvinenia odmietajú. Taktiež dostali pokutu 10 miliónov eur.

Vo väzbe by mali návrhári stráviť rok a pol. Pôvodne dostali trest o dva mesiace dlhší.

Vyšetrovatelia sa o daňové úniky spoločnosti začali zaujímať v roku 2008, kedy Taliansko v súvislosti s finančnou krízou začalo prísnejšie postihovať tých, ktorí sa vyhýbali plateniu daní.

Súd v stredu rozhodol, že obaja Taliani predali v roku 2004 svoju značku firme v Luxembursku, ktorú ale sami vlastnili. Chceli sa údajne vyhnúť zaplateniu jednej miliardy eur na daniach.

Návrhári pre hviezdy

Značku Dolce & Gabbana (D&G) založili v súčasnosti 55-ročný Dolce a o štyri roky mladší Gabbana v roku 1985.

Medzi ich klientov patria napríklad manželia Victoria a David Beckhamovi, zpeváčky Madonna a Kylie Minogue ale slávna talianska herečka Sophia Loren.

Úspech D&G začal v roku 1990 a v roku 1991 vyhrali cenu Wollmark Award. V roku 1993 získali cenu za najlepšiu vôňu roka.

Na konci roku 1990 ich tržby dosahovali astronomických 500 miliónov eur ročne. V súčasnosti patria medzi najluxusnejšie konfekčné značky na svete a ich tržby v roku 2011 dosiahli 1,5 miliardy eur.

Dolce a Gabbana, ktorí sa netaja svoju homosexuálnou orientáciou, boli partnermi nie len v podnikaní. Do roku 2005 tvorili pár aj v súkromí. Rozchod ich tvorbu vôbec nenarušil.

Súvisiace články