Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viete, čo na seba dávate? TOTO ste o toaletných vodách nevedeli!
Zdielať na

Viete, čo na seba dávate? TOTO ste o toaletných vodách nevedeli!

Toaletná voda

Toaletná voda je produkt, ktorý obsahuje 4 až 10 percent éterických olejov rozpustených v 80- až 90-percentnom alkohole. V starovekom Egypte používali podobné látky: podľa legendy získala kráľovná Kleopatra srdce Marcusa Antoniusa práve pomocou jej vône. V niektorých historických mestách sa tento produkt vylieval z fontán počas Nerových sviatkov - parfuméria bola v tom čase symbolom luxusu.

Toaletná voda sa stala dostupnejšou vďaka vynálezu destilovaného alkoholu u Arabov: výrobok sa stal na dlhú dobu pýchou Východu. Avšak, v XIV. storočí uhorská kráľovná Alžbeta použila aj liek s rozmarínovými éterickými olejmi, ktoré pomohli zlepšiť jej zdravie. Rôzni panovníci mali svoje vlastné preferencie: francúzsky kráľ Ľudovít XIV. miloval pižmo, aloe, ružovú vodu a pomarančový kvet, Alžbeta milovala vôňu fialiek a kráľovná Viktória bola tiež nadšená pižmom. Samotný termín bol vytvorený Napoleonom I., ktorý bol v tom čase v exile na ostrove Sv. Helena.

​Toaletná voda

Najobľúbenejšie druhy majú menej silnú a pretrvávajúcu arómu a sú aj za prijateľnú cenu, tento produkt má azda každý. Výrobcovia ponúkajú ľahké vône niekoľkých druhov v závislosti od arómy:
• Kvetinové — najčastejšie ich používajú mladé dievčatá na jar a v lete. Produkt je založený na jazmíne, ružiach, tulipánoch a kvetoch.
• Bobuľové — charakterizované tónom jahôd, malín, ríbezlí a čerešní dávajú majiteľovi hravú náladu.
• Orientálne — tieto toaletné vody sa vyznačujú vôňou korenia, ambry, vanilky a vytvárajú auru záhad. Existujú mužské aj ženské vône.
• Svieže — spojené s morským vánkom a surfom, ktoré sa dosahuje zmiešaním aqua molekúl s citrusovými a ovocnými tónmi. Najčastejšie sa používajú v pánskych alebo v unisex parfumoch.
• Gurmán — vyznačuje sa akordmi čokolády, vanilky, karamelu a iných sladkostí. Najlepšie sa hodia k jesennej a zimnej sezóne.

Súvisiace články