Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Morbídne odevy zaplatia chorej Ivane operáciu tváre
Zdielať na
Móda

Morbídne odevy zaplatia chorej Ivane operáciu tváre

Osud býva niekedy krutý. Svoje o tom vedia aj Ivana, ktorá má časť tváre zdeformovanej. Predajom šiat známej výtvarníčky Ivety Haasovej sa jej bude odchádzať na operáciu za Veľkú mláku oveľa ľahšie.

Dvadsaťšesťročná Ivana trpí ojedinelou chorobou. Časť tváre má nevyvinutej.

"Choroba sa volá Goldenhar syndrome. Zatiaľ o nej na Slovensku nikto nevedel a ani ja nie," priznáva Ivana.

Ivana sa s chorobou narodila, no nepoddala sa jej, ale začala bojovať. Skončila školu, získala titul doktorka práv, ktorá sa vo voľnom čase zaoberá módou a užíva si život.

Už len štyri mesiace

K ojedinelému ochoreniu sa jej pridružila i srdcová arytmia, ktorá jej sťažuje operáciu tváre. Tú môže podstúpiť v Spojených štátoch.

"Deti s takýmto ochorením sú v Amerike riešené od detstva. Ja som žiaľ túto možnosť nemala. Zákroky sa podstupujú len do dvadsiateho siedmeho roku života takže mi zostávajú štyri mesiace," odtajuje.

Odevy s orgánmi

Ivana to však vďaka ľuďom s dobrým srdcom stihne. Kostýmová výtvarníčka Iveta Haasová navrhla kolekciu šiat, na ktorých sú zobrazené ľudské orgány.

"To, čo máme my vnútri, teraz máme na povrchu. Ľudia si to tak oveľa viac uvedomujú," ozrejmuje výtvarníčka.

Viaceré známe tváre sa nechali nahovoriť, aby sa do originálnych šiat odeli a nechali sa vyfotografovať. Snímky budú v rámci akcie Fashion Live visieť v Starej tržnici v Bratislave.

Zdielať na

Súvisiace články