Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Dokonalá bohyňa. Vojvodkyňa ukradla pozornosť všetkým herečkám
Zdielať na

Dokonalá bohyňa. Vojvodkyňa ukradla pozornosť všetkým herečkám

Samé chvály! Viaceré herecké esá sa v nedeľu večer zišli na odovzdávaní cien BAFTA 2020. Na červenom koberci nechýbala ani vojvodkyňa Kate, ktorá zatienila hviezdy.

Pozrite si príchod kráľovského páru.

​Nedeľné udeľovanie cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) ovládla vojnová dráma 1917, ktorú vyhlásili za najlepší film aj najlepší britský film a celkovo získala sedem trofejí z deviatich nominácií.

Britskí akademici ocenili aj režiséra Sama Mendesa, kameramana Rogera Deakinsa a tiež výpravu, zvuk a špeciálne vizuálne efekty.

Komiksovka Joker, ktorá s 11 nomináciami vládla zoznamu kandidátov, napokon získala tri trofeje. Joaquin Phoenix si za titulnú rolu podľa očakávania prevzal cenu pre najlepšieho herca.

​V hlavnej ženskej hereckej kategórii zvíťazila Renée Zellweger vďaka stvárneniu Judy Garland v životopisnom filme Judy. Trofej pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe si vyslúžila Laura Dern za účinkovanie v snímke Manželská história a v rovnakej mužskej kategórii bodoval Brad Pitt za Vtedy v Hollywoode.

​Cenu BAFTA pre najlepší film v inom ako anglickom jazyku si vyslúžil juhokórejský Parazit, ktorý britskí akademici ocenili aj za pôvodný scenár (Džun-ho Pon, Jin Won Han).

Cenu za adaptovaný scenár získal Taika Waititi za vojnovú dramédiu Králiček Jojo.

V kategórii dokumentárnych filmov zvíťazila snímka Pre Samu a trofej pre najlepší animovaný film získal Klaus. V kategórii Rising Star, ktorej víťaza ako jediného vyberá verejnosť, triumfoval Micheal Ward.

Galavečer 73. ročníka udeľovania prestížnych cien v londýnskej Royal Albert Hall moderoval Graham Norton. Počas ceremoniálu odovzdali aj dve špeciálne ceny - Kathleen Kennedy dostala BAFTA Fellowship a Andy Serkis si prevzal trofej za výnimočný prínos.

Súvisiace články