Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zomrel legendárny návrhár Oscar de la Renta (†82)
Zdielať na
Móda

Zomrel legendárny návrhár Oscar de la Renta (†82)

Zdroj: Isifa

Jeho meno bolo a zostáva pojmom. Viac ako 50 rokov patril k špičke módnych dizajnérov, jeho šaty nosili prvé dámy i slávne herečky. Oscar de la Renta skonal v pondelok v kruhu svojich najbližších.

Módny návrhár Oscar de la Renta obliekal hollywoodske hviezdy aj americké prvé dámy ako Jackie Kennedy či Hillary Clinton. Rodák z Dominikánskej republiky patril medzi najúspešnejších módnych tvorcov na svete.

Podľa amerických médií skonal vo svojom dome v Connecticute v kruhu priateľov a rodiny. Presná príčina úmrtia slávneho módneho návrhára zatiaľ nie je známa, no v roku 2006 mu diagnostikovali rakovinu.

"I keď nám predstava života bez Oscara láme srdcia, on ostáva s nami. Oscarova ťažká práca, jeho inteligencia a láska k životu sú naďalej srdcom našej spoločnosti. Všetko, čo sme spravili a všetko, čo urobíme, bude nasledovať jeho hodnoty a ducha," uvádza sa vo vyhlásení, pod ktorým je podpísaná jeho nevlastná dcéra Eliza Reed Bolen a jej manžel Alex Bolen.

Oscar de la Renta a Penélope Cruz

Isifa

Z maliara slávny módny dizajnér

Óscar Arístides de la Renta Fiallo sa narodil 22. júla 1932 v dominikánskom Santo Domingu a ako 18-ročný odišiel študovať maľbu do španielskeho Madridu.

Čoskoro sa však začal zaujímať o módu, robil nákresy pre známe španielske módne domy a nastúpil ako učeň ku Cristóbalovi Balenciagovi. Neskôr pôsobil ako asistent Antonia Castilla. V roku 1963 prišiel do New Yorku, aby navrhol kolekciu pre Elizabeth Arden.

Emma Watson šaty Oscar de la Renta

Isifa

Medzinárodne známym sa stal v 60. rokoch minulého storočia ako jeden z návrhárov, ktorí obliekali módnu ikonu tej doby Jacqueline Kennedy. V roku 1965 založil vlastnú módnu značku. Navrhoval tiež haute couture kolekcie pre módny dom Balmain.

Bol obľúbeným dizajnérom amerických prvých dám, pričom v mimoriadnej obľube ho mali najmä Nancy Reagan, Hillary Clinton a Laura Bush. Kúzlu jeho šiat podľahli i herečky Sarah Jessica Parker, Penélope Cruz, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Jennifer Garner, Emma Watson či Reese Witherspoon.

Jedným z jeho posledných návrhov boli svadobné šaty pre Amal Clooney, novomanželku herca Georgea Clooneyho.

Pozrite si viac krásnych šiat geniálneho návrhára: Návrhár Oscar de la Renta je mŕtvy. Jeho hviezdne róby budú žiť naveky!

Pozrite si nádherné svadobné šaty Amal Clooney: Clooney (53) v chomúte: Na svete sú prvé svadobné fotografie!

Sarah Jessica Parker šaty Oscar de la Renta

Isifa

Súvisiace články