Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Návrhár Galliano (51) je späť! Po antisemitskom škandále tvorí opäť
Zdielať na

Návrhár Galliano (51) je späť! Po antisemitskom škandále tvorí opäť

Je to potvrdené. Kontroverzný návrhár a niekdajšia špička módnej brandže sa vracia späť do vysokej módy. Iste tušíte o kom je reč. Britský dizajnér - John Galliano bude navrhovať pre úspešný a rozvíjajúci sa módny dom. A to sa všetci obávali, že po antisemitskom škandále už jeho tvorbu nikdy neuvidíme.

Svojimi odpornými výrokmi voči židom, nadávkami, škandálmi s drogami a alkoholom nahneval a urazil mnohých. Ak si však odmyslíme túto jeho temnú stránku a pozrieme sa výhradne na jeho návrhársky talent, tak sú akékoľvek argumenty proti nemu zbytočné.

Mŕtva ikona

John Galliano do módnej elity jednoznačne patrí. Svoje meno síce nikdy neočistí a pre mnohých je ako ikona už definitívne mŕtvy, ale našli sa aj takí, ktorí nechcú jeho talent zahodiť.

Tým domom je Maison Martin Margiela, ktorý poznáme aj na Slovensku, pretože jeho návrhy zapracovala aj veľká u nás pôsobiaca značka. Ešte pred tým dal Galianovi šancu Oskar de la Renta a ruský kozmetický gigant, kde je stále kreatívnym riaditeľom.

Pečať originality chýba

Päťdesiattriročný dizajnér bol Britským návrhárom roka štyrikrát. 15 rokov pôsobil pre prestížny francúzsky módny dom Dior, kde jeho tvorba v súčasnosti veľmi chýba.

Nekonvenčné až rebelské, no paradoxne elegantné návrhy vždy návštevníkov prehliadok fascinovali, módni kritici len tlieskali, oku ulahodil aj šéfredaktorke módneho magazínu Vogue - Anne Wintour

Keď ho parížsky súd uznal vinným a z Dioru dostal výpoveď, jeho pečať originality začala v móde chýbať rovnako ako zostalo miesto prázdne po tvorbe zosnulého Alexandra McQueen.

Súvisiace články