Zatiahnuté
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Kráľovná zomrela, spustila sa operácia Londýnsky most. Tieto kroky povedú k jej pohrebu
Zdielať na

Kráľovná zomrela, spustila sa operácia Londýnsky most. Tieto kroky povedú k jej pohrebu

Archívna reportáž

Kráľovná Alžbeta II. naposledny vydýchla vo štvrtok podvečer, no hoci sa to môže zdať zvláštne, na tento moment bol vypracovaný plán už od 60. rokov minulého storočia. Každý z najvyššie postavených členov monarchie má vytvorenú osobitnú operáciu pre prípad skonu, kráľovnina má názov "Operácia Londýnsky most". Spustila sa v deň, keď zomrela.

​V sérii dokumentov, ktoré vlani získal portál Politico, je podrobne opísaný celý bezpečnostný plán, v ktorom sa uvádza všetko od spôsobu, akým sa správa o úmrtí monarchu oznámi verejnosti, až po to, ako rýchlo princ Charles nastúpi na trón. Obsahuje aj podrobnosti o tom, čo sa bude diať počas 10 dní po smrti kráľovnej, vrátane toho, kam pôjde jej rakva, ako sa k tejto správe verejne vyjadrí novomenovaná premiérka a ako strávi princ Charles niekoľko prvých dní vo funkcii kráľa.

Deň, keď kráľovná zomrela, sa bude označovať ako deň D, zatiaľ čo každý nasledujúci deň sa bude označovať ako D+1 a D+2 atď. Niekoľko hodín po smrti panovníčky sa uskutočnila "kaskáda hovorov", ktorá informovala predsedníčku vlády, tajomníka kabinetu a niekoľkých vysokých ministrov a vládnych úradníkov. Stáli tajomníci rezortov tiež dostali scenár, aby informovali ostatných ministrov vlády, v znení: "Práve sme boli informovaní o úmrtí Jej Veličenstva kráľovnej." Ministri boli tiež informovaní, že "je potrebná diskrétnosť". Tajomník kabinetu mal poslať e-mail vyšším štátnym úradníkom. Po prijatí tohto e-mailu spustili vlajky na pol žrde.

Udalosti po skone manžela kráľovnej, princa Philipa, mali názov operácia Forth Bridge:

​Pokiaľ ide o verejnosť, bola informovaná "oficiálnym oznámením", ktoré zverejnil palác. To znelo: "Kráľovná dnes popoludní pokojne zomrela v Balmorale. Kráľ a kráľovná manželka zostanú dnes večer na Balmorale a zajtra sa vrátia do Londýna."  V minulosti bola BBC vždy informovaná o úmrtí kráľovskej rodiny skôr ako ostatné médiá, inak to nebolo ani v tomto prípade. Podľa pokynov v operácii Londýnsky most, ak sa smrť kráľovnej očakáva - v prípade, že sa kráľovná necíti dobre - správa sa najprv rozšíri prostredníctvom hlavných televíznych kanálov, pričom všetky kanály BBC budú prerušené, aby sa odvysielal kanál BBC One, ktorý bude túto správu vysielať. Presne to sa aj stalo.

​V operácii Londýnsky most ďalej stálo, že v momente oznámenia skonu kráľovnej parlament Spojeného kráľovstva preruší zasadanie, rovnako ako decentralizované zákonodarné orgány v Škótsku, Walese a Severnom Írsku. Následne vydá vyhlásenie predseda vlády; žiadni iní členovia vlády Spojeného kráľovstva nebudú môcť vydať žiadne vyhlásenie, kým sa tak nestane. Potom sa uskutoční audiencia u nového panovníka, kráľa Charlesa. Poslanci vzdajú hold kráľovnej v Dolnej snemovni deň po jej smrti. Parlamentná činnosť bude prerušená na 10 dní. V deň D sa bude konať celonárodná minúta ticha. Na všetkých stanovištiach budú znieť salvy zo zbraní, ktoré organizuje ministerstvo obrany. Neskôr by sa v londýnskej Katedrále svätého Pavla mala uskutočniť "spontánna" spomienková bohoslužba za účasti premiéra a niekoľkých vysokopostavených ministrov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Deň po smrti kráľovnej, známy ako deň D+1, sa v paláci svätého Jakuba zíde nástupnícka rada, aby vyhlásila princa Charlesa za nového panovníka. Zúčastnia sa na ňom stovky ľudí vrátane predsedníčky vlády a vysokých vládnych ministrov v predpísanom oblečení. O 15.30 h, ako sa uvádza v dokumentoch, sa uskutoční audiencia kabinetu a premiérky u kráľa Charlesa. V deň D+3 prijme vo Westminster Hall kondolenčnú listinu. Potom začne cestu po Spojenom kráľovstve, pričom prvou povinnosťou bude návšteva škótskeho parlamentu. Nasledujúci deň pôjde do Severného Írska, kde si na hrade Hillsborough prevezme druhý kondolenčný list. Charles potom zamieri do Walesu a zúčastní sa na bohoslužbe v katedrále Llandaff v Cardiffe.

Čo sa bude diať s rakvou záviselo od miesta úmrtia panovníka. Keďže Alžbeta II. skonala na Balmorale v Škótsku, jej telo bude prevezené kráľovským vlakom do Londýna v rámci operácie, ktorá je v dokumentoch známa ako "Unicorn". Ak to nebude možné, telo bude prevezené lietadlom. V oboch scenároch rakvu privíta premiérka a vysokí ministri.

V deň D+4 sa uskutoční nácvik sprievodu s rakvou z Buckinghamského paláca do Westminsterského paláca. Samotný sprievod sa uskutoční v deň D+5 a po ňom bude nasledovať bohoslužba vo Westminster Hall. Kráľovná bude potom tri dni ležať vo Westminsterskom paláci, čo je známe ako operácia Feather.

Kráľovská rodina oznámi plány pohrebu, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční 10 dní po smrti kráľovnej. Pohreb sa uskutoční vo Westminsterskom opátstve a v tento deň sa na poludnie budú celonárodné dve minúty ticha. V Londýne aj vo Windsore sa uskutočnia sprievody a v kaplnke svätého Juraja sa bude konať smútočný obrad. Kráľovná bude pochovaná v pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. vo Windsore. Kožiarski majstri už dávnejšie vyrobili tlmiče pre kostolné zvony, ktoré budú znieť počas pohrebného ceremoniálu. "Pridanie tlmičov spôsobí, že zvony budú znieť smútočne, skôr ako bzučanie. Ide o vzdanie náležitej úcty službe panovníčke a pripomenutie si jej života," vyjadrila sa pred časom hovorkyňa Ústrednej rady cirkevných zvonárov Vicki Chapman. V deň samotného pohrebu bude londýnska burza cenných papierov zatvorená, rovnako ako väčšina britských bánk. Deň pohrebu a následná korunovácia sa tiež stanú štátnymi sviatkami.

​Kým kráľovná je známa ako "London Bridge", aj ostatní členovia kráľovskej rodiny majú krycie mená, ktoré sa používajú na označenie plánov pri ich úmrtí. Kódové mená pre úmrtia kráľovských členov boli pôvodne zavedené, aby sa zabránilo úniku správ o úmrtí člena kráľovskej rodiny pred oficiálnym oznámením. Používanie kódových mien zabránilo tomu, aby sa operátori ústredne Buckinghamského paláca dozvedeli o správe skôr, ako bola zverejnená. Väčšina kráľovských pohrebných plánov však bola taká dlhá, že sa kódové názvy stali všeobecne známymi.Prípravy na pohreb kráľovnej matky s krycím názvom Tay Bridge boli v čase jej smrti vo veku 101 rokov staré už 22 rokov.

​Smrť princa Philipa sa označovala ako "operácia Forth Bridge". Krycie meno operácie pre kráľa Charlesa III. je Menai Bridge. Hoci neexistujú žiadne oficiálne krycie mená pre úmrtia ostatných členov kráľovskej rodiny, uvádza sa, že vojvoda a vojvodkyňa z Cambridgea sú známi ako "Danny Collins" a "Daphne Clark". Iniciály DC predstavujú ich tituly vojvodu a vojvodkyne z Cambridge. A hoci technicky už nie sú členmi kráľovskej rodiny, Sussexovci boli údajne známi pod krycími menami "David Stevens" a "Davina Scott".

Súvisiace články

Najčítanejšie