Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kráľovná Alžbeta II. zomrela. Skončila sa jedna mimoriadna historická éra
Zdielať na

Kráľovná Alžbeta II. zomrela. Skončila sa jedna mimoriadna historická éra

Archívna reportáž

Kráľovná ešte oslávila tento rok 70 rokov na tróne

Vo veku 96 rokov skonala najdlhšie panujúca kráľovná v histórii všetkých monarchií sveta. Kráľovná Alžbeta II. oslávila tento rok 70 rokov na tróne, svoje povinnosti vykonávala do posledných dní.

Správu o skone kráľovnej prinieslo presne o 19:30 BBC. ​Buckinghamský palác vo svojom vyhlásení uviedol: "Kráľovná dnes popoludní pokojne zomrela v Balmorale". Ešte v utorok kráľovná privítala vo svojom škótskom sídle na Balmorale expremiéra Veľkej Británie Borisa Johnsona aj novú premiérku Liz Truss, no už na druhý deň sa musela zrušiť udalosť, ktorej sa mala zúčastniť dokonca len virtuálne. To bol neklamný znak, že kráľovnej skutočne nie je dobre. 

Vo štvrtok k nej na hrad povolali lekárov, no ešte znepokojúcejšie vyznel tweet novej britskej premiérky: "Celá krajina je hlboko znepokojená správami z Buckinghamského paláca. Moje myšlienky - a myšlienky ľudí v celom Spojenom kráľovstve - sú v tomto čase s Jej Veličenstvom kráľovnou a jej rodinou."

Spred hradu Balmoral už hodiny vysielajú naživo:

Vzápätí tweetol aj kráľovský reportér, Omid Scobie, blízky najmä vojvodom zo Sussexu, že sa aj oni ponáhľali na Balmoral, hoci sa neskôr ukázalo, že Meghan ostáva v Londýne a za starou matkou išiel len Harry. Rovnako sa ku kráľovninmu lôžku vybrali aj princ Charles s manželkou Camilllou, princ Edward s manželkou Sophiou, princ Andrew, princ William a pri matke už bola aj princezná Anna. Takéto široké rodinné stretnutie pritom pôvodne nebolo v pláne, bolo teda jasné, že situácia je vážna. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Kráľovnú trápilo zdravie od minulého roka, keď jej psychiku iste poznačil skon jej milovaného manžela, princa Philipa. V októbri strávila noc v nemocnici a podstúpila celkové vyšetrenie. Vo februári sa nakazila covidom, odvtedy sa už na verejnosti takmer neukazovala a z pár vystúpení bolo zrejmé, že poriadne zoslabla. Krátko sa ukázala počas osláv jej platinového výročia panovania. Na posledných záberoch z utorka, keď sa stretla s novou premiérkou, síce pôsobila veselo, ale jej ruky boli pokryté modrinami, ako to v tak vysokom veku býva častý úkaz, a pôsobila krehko. Jej odchod na druhý svet je ukončením jednej silnej éry nielen pre britskú monarchiu. Kráľom sa stal automaticky už bývalý princ Charles, či sa mu ale podarí dosiahnuť obľúbenosť a rešpekt, akým sa tešila jeho matka, je otázne.

Súvisiace články

Najčítanejšie