Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Toto nečakali! Pre TOTO dostala televízia za program o princovi Philipovi vyše stotisíc sťažností!
Zdielať na

Toto nečakali! Pre TOTO dostala televízia za program o princovi Philipovi vyše stotisíc sťažností!

Archívna reportáž

Aj keď sú Briti všeobecne veľmi hrdí na to, že majú monarchiu a vládne im kráľovná Alžbeta II., ktorú si vážia a obdivujú, predsa len je to iba do momentu, kým je im to pohodlné. To sa totiž potvrdilo aj nedávno, pri smutnej príležitosti úmrtia jedného z najobľúbenejších členov kráľovskej rodiny. Napriek tomu, že 9. apríla zomrel princ Philip v nedožitých 100 rokoch, mnohým Britom sa vraj nepáčilo, že si museli odoprieť svoj piatkový obľúbený program. Večer totiž venovala britská televízia BBC spomienke na tohto zaujímavého muža, ktorý mal výnimočný vplyv aj na svoju kráľovskú manželku.

Ako prináša denník The Guardian, na televíznu stanicu BBC prišlo v posledných dňoch nezvyčajne veľa sťažností kvôli zmene programu, ktoré zapríčinila náhla smutná udalosť v kráľovskej rodine. Vraj až vyše 110 000 divákov bolo rozhorčených, že nemohlo pozerať svoje obľúbené televízne programy.

Divákom vraj prekážalo, že si kvôli zemen v programe nemohli pozrieť pokračovanie seriálu nekonečného, no mimoriadne obľúbeného seriálu EastEnder či kuchárskej súťaže MasterChef. Namiesto toho sa na BBC odvysielal večer v deň úmrtia princa Philipa medailón venovaný jeho pamiatke. Špeciálne vysielanie pri smutnej príležitosti úmrtia princa Philipa, ktorého si vážili aj hlavy štátov po celom svete, čo vyjadrili aj vo svojich kondolenciách kráľovskej rodine, sa vysielal v piatkový večer ako na stanici BBC One, tak aj BBC Two.

Takto oznámila moderátorka televízie BBC nečakanú a smutnú správu o úmrtí princa Philipa počas živého vysielania v osudný deň:

Napriek tomu, že sa kráľovská rodina teší už dlhé roky veľkej obľube a popularite medzi obyvateľstvom, takéto narušenie piatkového večera pri televízii zjavne mnohí nečakali a televízii to dali poriadne pocítiť. Sledovanosť oboch kanálov totiž razom nevídane prepadla. Mnohí skalní diváci radšej televíziu vypli, alebo prepli na iný program. Zástupcom spomínaného britského webu The Guardian bolo totiž umožnené priamo cez BBC nahliadnuť do jej interných záznamov, ktoré to potvrdzovali. S tak negatívnou odozvou sa ešte zrejme počas svojej histórie vysielania tejto televízie, ktorá plní funkciu verejnoprávneho vysielania, nestreli. 

Britská televízia si uctila pamiatku princa Philipa aj na sociálnych sieťach:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BBC (@bbc)

Na svoje stránky BBC musela kvôli urýchleniu vložiť formulár, aby divákom zjednodušila proces zasielania sťažností. Po ich prečítaní a prepočítaní sa zistilo, že najviac sa im nepáčil rozsah vysielania venovaný princovi Philipovi a aj zmena programu, no našli sa aj takí, ktorým sa nepáčilo, že moderátori neboli primeranie k smútku oblečení. A vyše stovka sťažovateľov sa sťažovala, že BBC vôbec dovolila, aby sa ľudia mohli sťažovať. Ako sa opäť ukázalo, ťažko sa dá všetkým ulahodiť. Zástupcovia televízie sa zatiaľ odmietli vyjadriť k týmto skutočnostiam, ale chystajú tak formálne urobiť vo štvrtok 15. apríla 2021. V každom prípade sa z toho kompetentní v televízii iste poučili a istotne vyvodia závery do budúcnosti. Na potreby divákov totiž už takmer sto rokov kladú v najznámejšej britskej televízii veľký dôraz.  

Súvisiace články

Najčítanejšie