Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kráľ hostil smotánku sveta na recepcii! Nechýbala Čaputová, no dych vyrazila Charlene z Monaka!
Zdielať na

Kráľ hostil smotánku sveta na recepcii! Nechýbala Čaputová, no dych vyrazila Charlene z Monaka!

Archívna reportáž

V piatok večer kráľ hostil na recepcii zahraničných hostí v Buckinghamskom paláci pri príležitosti korunovačného víkendu. Nechýbali prezidentky, prezidenti, hlavy kráľovských rodov a iné významné osobnosti z celého sveta. Kráľ Karol III. a kráľovná Camilla budú korunovaní dnes na slávnostnom obrade vo Westminsterskom opátstve pred 2 200 hosťami.

​Na recepcii sa zúčastnili z monarchov napríklad dánsky korunný princ Frederik a korunná princezná Mary, španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia, bhutánsky kráľ Jigme Kesar a kráľovná Jetsun, nórsky korunný princ Haakon a korunná princezná Mette-Marit, bývalá kráľovná princezná Beatrix a budúca kráľovná princezná Catharina-Amalia z Holandska, kráľ Filip a jeho následníčka princezná Elisabeth z Belgicka, kráľ Carl XVI Gustaf a jeho následníčka korunná princezná Victoria zo Švédska, kráľ Abdullah a kráľovná Rania z Jordánska, kráľovná Suthida a kráľ Vajiralongkorn z Thajska a ďalší. Veľkú pozornosť ale pútal pár monacké knieža Albert a princezná Charlene, ktorá v mimoriadne vydarenom a originálnom modeli skutočne žiarila a po dlhej dobe pôsobila pomerne spokojne a zdravo.

Nechýbali ani prezidentské páry z celého sveta, vrátane Zuzany Čaputovej a jej partnera, no chýbal Vladimir Zelenskyj, pričom bola prítomná jeho manželka Olena, a rovnako aj prezident USA, ktorého zastupovala jeho manželka Jill. Ruského prezidenta, pochopiteľne, nepozvali. No neukázal sa ani Harry, napriek tomu, že už popoludní bol údajne v Londýne. Na piatkovej recepcii sa zúčastnili aj princ William a princezná Kate, ktorá priam žiarila a rozdávala úsmevy na všetky strany. Štyridsaťjedenročný princ z Walesu zohrá na sobotňajšej bohoslužbe dôstojnú úlohu, keď vzdá hold svojmu otcovi kráľovi, čo je pre následníka trónu dôležitá pozícia. Najstarší syn princa Williama a princeznej Kate, 9-ročný princ George, ktorý je druhý v nástupníckej línii, tiež vystúpi do centra pozornosti ako čestné páža spolu s tromi vnúčatami kráľovnej Camilly. 

Kráľom sa stal princ Charles v momente skonu jeho matky, Alžbety II.:

​Korunovačný obrad kráľa Charlesa bude skromnejší ako korunovačný obrad jeho matky kráľovnej Alžbety pred 70 rokmi v roku 1953. Odhaduje sa, že do lavíc Westminsterského opátstva 6. mája príde 2 200 hostí, zatiaľ čo na obrade kráľovnej Alžbety sa zúčastnilo 8 251 ľudí. Zhromaždenie vo Westminsterskom opátstve budú tvoriť aj stovky zástupcov komunít a charitatívnych organizácií. Hoci sa Charles stal kráľom hneď po smrti svojej matky kráľovnej Alžbety v septembri, jeho symbolická korunovácia formalizuje jeho kráľovskú úlohu. "Charles sa stal kráľom Karolom v okamihu, keď zomrela jeho matka, ale korunovácia súvisí s touto funkciou a s tým, že je monarchom v očiach všetkých ľudí," povedal pre People kráľovský historik Robert Lacey. 

Londýn dnes bude žiť korunováciami:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Po korunovácii vo Westminsterskom opátstve sa kráľ a kráľovná vrátia do Buckinghamského paláca v zlatom koči ťahanom koňmi, pričom absolvujú zhruba dva kilometre dlhý sprievod. Kráľovský pár potom vystúpi na balkón paláca, čo je významný moment, keďže sa tam objavia po prvýkrát v rámci novej vlády. Kráľ Karol III. a kráľovná Camilla budú v nedeľu pokračovať v oslavách na korunovačnom koncerte, ktorý sa bude naživo vysielať z Windsorského zámku, spolu s ďalšími členmi kráľovskej rodiny. Vystúpia Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli a ďalší, a ikonické pamiatky budú po celom Spojenom kráľovstve osvetlené. Táto svetelná pocta si uctí tradíciu, keďže aj kráľovná Alžbeta II. rozsvietila "svetlá Londýna" po tom, ako sa v deň svojej vlastnej korunovácie v roku 1953 objavila na balkóne Buckinghamského paláca.

Najčítanejšie