Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obavy o kráľovnú! Museli k nej povolať lekárov, zišla sa pri nej celá rodina, vrátane Sussexovcov!
Zdielať na

Obavy o kráľovnú! Museli k nej povolať lekárov, zišla sa pri nej celá rodina, vrátane Sussexovcov!

Archívna reportáž

Po náročnom utorňajšom dni, počas ktorého na Balmorale privítala expremiéra Veľkej Británie Borisa Johnsona aj novú premiérku Liz Trussovú a plnila aj ďalšie nenáročné povinnosti, bolo 96-ročnej panovníčke nariadené odpočívať. A dnes Buckinghamský palác zverejnil, že na Balmoral boli privolaní lekári.

​V stredu večer sa mala uskutočniť Tajná rada, počas ktorej by nová premiérka zložila prísahu, ako aj ministri kabinetu, a stali by sa tajnými radcami, ak už neboli vymenovaní v minulosti. Lekári však kráľovnej dôrazne odporučili účasť zrušiť a dnes už k nej museli pre zhoršený zdravotný stav prísť na jej obľúbený škótsky hrad, píše DailyMail.

Stalo sa tak po sérii zdravotných problémov čoraz krehkejšej panovníčky, ktorej bolo odporučené, aby tento týždeň necestovala do Londýna z Balmoralu, kde mala prijať demisiu odchádzajúceho premiéra a vymenovať Trussovú. Bolo to prvýkrát za 70 rokov jej vlády, keď kráľovná vymenovala premiéra na Balmorale.

Obrovský strach mali priaznivci kráľovnej vo februári, keď ochorela na covid:

​Obaja politici sa radšej vybrali na tisíc kilometrov dlhú spiatočnú cestu z Londýna, než aby kráľovná, ktorá má od októbra problémy s pohyblivosťou, cestovala tam a späť zo Škótska. Buckinghamský palác uviedol, že za odkladom konania je len kráľovnina vyčerpanosť a nutnosť oddýchnuť si, jej stav ale nevyžaduje pobyt v nemocnici. No rozhodnutie odložiť aj len virtuálne stretnutie vyvolalo u ľudí obavy o kráľovnino zdravie. Hovorca paláca včera večer uviedol len stroho: "Po včerajšom celom dni Jej Veličenstvo dnes popoludní prijalo radu lekárov, aby si oddýchlo".

Pred dvomi dňami sa zdala byť kráľovná úplne v poriadku:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Kráľovná bola ešte v utorok vyfotografovaná usmievajúca sa a čulá, no používajúca palicu a s rozsiahlymi modrinami na rukách, ktoré sú dôsledkom jej pribúdajúcich rokov. Na verejnosti ju videli po prvýkrát za posledných 47 dní. Dobre informované zdroje opakovane tvrdia, že panovníčka je "stará, nie chorá", a nemenovaná osoba, ktorá ju nedávno videla, ju opísala ako "vo vynikajúcej forme". 

Správa novomenovanej premiérky všetkých vydesila:

Krátko po správe o lekárskom tíme vyslanom na Balmoral vyšla ďalšia správa, ktorá priaznivcov monarchie znepokojila ešte viac. Denník Daily Mail uviedol, že najbližší členovia kráľovninej rodiny boli informovaní o jej zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Britská premiérka Liz Trussová medzitým uviedla, že vo štvrtok prišli z paláca "hlboko" znepokojujúce správy. "Moje myšlienky - a myšlienky ľudí v celom našom Spojenom kráľovstve - sú v tomto čase s Jej Veličenstvom kráľovnou a jej rodinou," dodala. Kráľovský reportér Omid Scobie na Twitteri napísal, že princ Charles, Camilla Parker Bowles, princ William, princ Harry a Meghan Markle cestujú do škótskeho Balmoralu, aby boli s kráľovnou. Scobie zdieľal, že na ceste do zámku Balmoral je aj princ Edward s manželkou Sophiou, ako aj princ Andrew. Princezná Anna tam už bola, "keďže tento týždeň mala v Škótsku záväzky", poznamenal novinár.

Súvisiace články

Najčítanejšie