Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kráľovná zomrela, nech žije kráľ Karol III. TOTO čaká jeho, aj celú kráľovskú rodinu
Zdielať na

Kráľovná zomrela, nech žije kráľ Karol III. TOTO čaká jeho, aj celú kráľovskú rodinu

Archívna reportáž

Kráľovná spravila vo februári silné rozhodnutie v prospech jej prvorodeného

Po 70 rokoch nastala dnešným dňom výmena na kráľovskom tróne britskej monarchie. Onedlho 74-ročný najstarší syn kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa, Charles Philip Arthur George, sa stal kráľom. Hoci mali s matkou pomerne komplikovaný vťah, niet pochýb, že ju miloval a jeho prvé vyjadrenie k jej úmrtiu je úprimné: "Smrť mojej milovanej matky, Jej Veličenstva kráľovnej, je pre mňa a všetkých členov mojej rodiny momentom najväčšieho smútku. Hlboko smútime nad odchodom váženej panovníčky a veľmi milovanej matky," napísal Charles v oficiálnom vyhlásení. A teraz prišiel jeho čas.

​Panovníkom sa stal už bývalý princ z Walesu v okamihu, keď kráľovná zomrela, nárok na trón okamžite a bez ceremónií prešiel na dediča, píše BBC. Aby však mohol byť aj korunovaný za kráľa, musí prejsť niekoľkými praktickými a tradičnými krokmi. Nový panovník sa bude volať kráľ Charles III. To bolo jeho prvé rozhodnutie. Mohol si pritom vybrať jedno z jeho štyroch mien - Charles Philip Arthur George. Na Slovensku sa diskutuje, či bude zaužívaná slovenská verzia mena, teda kráľ Karol III., podľa Jazykovedného ústavu Ľudevíta Štúra na to ale nejestvuje žiadne pravidlo a bude ma médiách, či ľuďoch, ktorá verzia sa časom ustáli. Faktom je, že z historického hľadiska sme mená kráľov a kráľovien poslovenčovali.

Kráľ Karol III. však nie je jediný, koho čaká zmena titulu. Hoci je po ňom následníkom trónu jeho syn, princ William, ten sa po otcovi automaticky nestane princom z Walesu. Okamžite však zdedí iný titul svojho otca, vojvodu z Cornwallu. Jeho manželka Catherine bude automaticky tiež vojvodkyňa z Cornwallu. Nový titul bude mať aj Charlesova manželka Camilla, ktorej plný titul bude kráľovná manželka.

Smutná správa dnes obletela svet:

​Už počas prvých 24 hodinách po smrti svojej matky bude Charles oficiálne vyhlásený za kráľa. Stane sa tak v paláci svätého Jakuba v Londýne pred slávnostným orgánom známym ako Rada pre nástupníctvo. Tú tvoria členovia Tajnej rady - skupina vysokopostavených bývalých a súčasných poslancov a peerov - ako aj niektorí vysokí štátni úradníci, vysokí komisári Spoločenstva národov a starosta Londýna. Teoreticky sa na ňom môže zúčastniť viac ako 700 ľudí, ale vzhľadom na krátkosť času je pravdepodobné, že ich skutočný počet bude oveľa nižší. Na zasadnutí oznámi úmrtie kráľovnej Alžbety lord predseda Tajnej rady a nahlas prečíta vyhlásenie. Kráľ sa nezúčastňuje.

Prístupová rada sa zíde znova, zvyčajne o deň neskôr, a tentoraz sa na nej zúčastní kráľ spolu s Tajnou radou. Nový kráľ urobí vyhlásenie a v súlade s tradíciou zo začiatku 18. storočia zloží prísahu na zachovanie škótskej cirkvi. Po fanfárach trubačov sa uskutoční verejné vyhlásenie, v ktorom sa Charles vyhlási za nového kráľa. Z balkóna nad Friary Court v paláci svätého Jakuba to urobí špeciálne určený úradník, ktorý  zvolá: "Boh ochraňuj kráľa" a po prvýkrát od roku 1952 budú pri hraní národnej hymny znieť slová v mužskom rode "Boh ochraňuj kráľa". V Hyde Parku, v londýnskom Toweri a z námorných lodí zaznejú delové salvy a v Edinburghu, Cardiffe a Belfaste sa prečíta vyhlásenie, že Karol sa stal kráľom.

​Symbolickým vrcholom nástupu bude korunovácia, pri ktorej bude Charles oficiálne korunovaný. Vzhľadom na potrebné prípravy sa korunovácia pravdepodobne neuskutoční v blízkej dobe, aj kráľovná Alžbeta nastúpila na trón vo februári 1952, ale korunovaná bola až v júni 1953. Už 900 rokov sa korunovácia koná vo Westminsterskom opátstve - Viliam Dobyvateľ bol prvým panovníkom, ktorý tu bol korunovaný, a Charles bude 40. korunovaným. Je to anglikánska bohoslužba, ktorú vykonáva arcibiskup z Canterbury. Na vrchole obradu nasadí Charlesovi na hlavu korunu svätého Eduarda - masívnu zlatú korunu z roku 1661, ktorú nosí panovník len v okamihu samotnej korunovácie - aj preto, že váži 2,23 kg. Počas korunovácie zaznie hudba, čítanie a rituál pomazania nového panovníka pomocou olejov z pomaranča, ruží, škorice, pižma a ambry. Nový kráľ zloží korunovačnú prísahu pred očami celého sveta. Počas tohto zložitého obradu dostane guľu a žezlo ako symboly svojej novej úlohy. 

​Charles sa stal hlavou Commonwealthu, združenia 56 nezávislých krajín a 2,4 miliardy ľudí. V 14 z týchto krajín, ako aj v Spojenom kráľovstve, je kráľ hlavou štátu. Tieto krajiny, známe ako kráľovstvá Commonwealthu, sú: Austrália, Antigua a Barbuda, Bahamy, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Papua-Nová Guinea, Svätý Krištof a Nevis, Svätá Lucia, Svätý Vincent a Grenadíny, Nový Zéland, Šalamúnove ostrovy, Tuvalu.

Súvisiace články

Najčítanejšie