Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Princ William oznámil, že nechce byť kráľom! Harry sa okamžite ponúkol!
Zdielať na

Princ William oznámil, že nechce byť kráľom! Harry sa okamžite ponúkol!

Archívna reportáž

V memoároch s názvom Spare, teda Náhradník, britského princa Harryho (38) sa objavilo veľké množstvo obvinení z nespravodlivosti, ktorá sa mala diať v kráľovskom paláci. Je jasne vidieť, že druhorodený kráľovský syn trpel komplexom voči staršiemu bratovi Williamovi, následníkovi trónu po otcovi, kráľovi Karlovi III. Iba tak sa dá vysvetliť jeho opis až zdanlivých maličkostí, ktoré mu prekážali v rozdielnom prístupe k nemu a bratovi. Zatiaľ, čo jeho otec a brat sú po vydaní memoárov ticho, komentáru sa nezdržal jeden dlhoročný kráľovský komorník.

​Po Harryho memoároch je na knižnom trhu veľký dopyt, britská kráľovská rodina je zaiste stále veľmi zaujímavou témou na celom svete. Sťažnosti a útoky Sussexovcov voči nej sú pikantnou témou, ale nedá sa povedať, že by im to, až na obrovské príjmy, nejako prospievalo, ba práve naopak. Je možné, že si tým definitívne zabuchli dvere do paláca a  možno prídu aj o svoje šľachtické tituly. Asi aj preto sa začala ctižiadostivá Meghan od manželovej knihy už akosi dištancovať. Nad spôsobom, ako Harry vyplakáva nad svojím osudom ukrivdeného člena rodiny, sa zamyslel bývalý komorník Paul Burrell (64), ktorý pôsobil v paláci v službách princeznej Diany od roku 1987 až do jej tragického skonu v roku 1997.

Priam detinsky vyzneli Harryho ponosy, keď spomínal, že jeho starší brat mal krajšiu izbu ako on so "skriňou so zrkadlovými dverami", čo obvykle nebýva témou väčšiny chlapcov. To je už skôr uveriteľnejšie, že mu prekážalo, keď William dostal väčšiu porciu jedla ako on. Burrell uviedol pre britský denník The Sun, že si spomína na Harryho námietky počas jedných raňajok s párkami: "Ako to, že on dostane tri a ja len dva?" Ich opatrovateľka mu mala odpovedať: "William sa potrebuje nasýtiť viac ako ty. Raz sa stane kráľom.To iste v jeho detskej dušičke vyvolalo pocit nespravodlivosti. 

Princezná Diana milovala oboch svojich synov rovnako a nerobila medzi nimi rozdiely: 

Harrymu sa iste nepáčilo niekedy až príliš okaté uprednostňovanie služobníctva brata Williama, čo však nikdy nedopustila ich mama, princezná Diana (†36). "V očiach ich matky si boli absolútne rovní. Princezná ich oboch zbožňovala. Ale vidím, že pre Harryho bolo ťažké žiť podľa štandardov, ktoré boli nastolené pre Williama," spomínal Burrell s tým, že zas pre Williama bolo frustrujúce, že sa na neho kládli väčšie požiadavky ako na mladšieho brata. Raz vraj v rozrušení prehlásil, že nechce byť kráľom. "Harry sa ozval, že to prevezme namiesto neho. Diana sa rozosmiala a povedala:  'To by bola zábava. Bol by z teba dobrý kráľ '," citoval komorník slová pobavenej kráľovskej mamy. Nad tým, čo ale vyvádza Harry teraz, by sa už zrejme nesmiala - najmä vo vzťahu k jeho bratovi. Vždy si želala, aby mali pevný a pekný vzťah.

Princ William spolu s manželkou Kate neúnavne plnia svoje kráľovské povinnosti, mnohokrát na úkor vlastného pohodlia a súkromia. Mnohí si preto dávajú otázku, či by to zvládol na súkromie citlivý pár Sussexovcov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie