Zatiahnuté
13°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Harry a William bok po boku odhalili sochu ich zosnulej matky! Je prekrásna!
Zdielať na

Harry a William bok po boku odhalili sochu ich zosnulej matky! Je prekrásna!

Archívna reportáž

Deň dlhoočakávaného odhalenia sochy princeznej Diany nadišiel a bratia William a Harry sa tak po dlhšom čase opäť postavili bok po boku, napriek ich pretrvávajúcim nezhodám. Uctili si tak pamiatku a odkaz svojej matky, princeznej Diany, ktorá by sa 1. júla 2021 dožila okrúhlych 60. narodenín. Socha je inštalovaná v jednej zo záhrad Kensingtonského paláca, v ktorom princezná dlhé roky žila a vychovávala oboch svojich synov.

Kráľovskí bratia William a Harry sa symbolicky opäť zišli v dome z ich detstva, Kensingtonskom paláci, aby odhalili sochu zobrazujúcu ich matku Dianu s tromi deťmi, ktorá symbolizuje Dianinu neúnavnú prácu, podporu a starostlivosť o deti po celom svete. Na slávnostnej ceremónii však prekvapivo nechýbala len Meghan Markle, ktorá ostala s deťmi v Kalifornii, ale aj Kate Middleton, manželka princa Williama, princ Charles s manželkou Camillou a aj samotná kráľovná Alžbeta II.

Odhalenie sochy sa nieslo vo viac menej komornej atmosfére za prítomnosti pozvaných hostí a novinárov a obaja bratia poskytli aj spoločné verejné vyhlásenie. "Dnes, v deň, keď by naša matka oslávila 60. narodeniny, si pripomíname jej lásku, silu a charakter - vlastnosti, vďaka ktorým sa stala silou dobra na celom svete a zmenila nespočetné množstvo životov k lepšiemu," uviedli William a Harry v spoločnom vyhlásení.

Udalosť sa odohrala v príjemnej atmosfére, o čom svedčia zábery na ktorých sa obaja princovia usmievajú a živo diskutujú s hosťami:

"Každý deň si želáme, aby bola stále s nami, a dúfame, že táto socha bude navždy vnímaná ako symbol jej života a jej odkazu," uvádza sa ďalej vo vyhlásení bratov, ktorí sa zároveň poďakovali tímu, ktorý pomáhal sochu a okolitú záhradu uviesť do života, a zároveň vyjadrili vďaku "všetkým tým na celom svete, ktorí udržiavajú pamiatku našej matky pri živote". Na podujatí sa obaja bratia objavili s úsmevom na perách, čo mohlo naznačiť, že medzi nimi už prebehol prvý uzmierovací rozhovor. Po príchode si vymenili pozdravy s členmi Dianinej rodiny vrátane jej brata Charlesa, grófa Spencera, a jej sestier, lady Sarah McCorquodaleovej a barónky Jane Fellowesovej.

Toto výnimočné podjuatie však poznačili pretrvávajúce kovidové obmedzenia, ktoré stále panujú v Spojenom kráľovstve. Medzi účastníkmi boli okrem blízkych rodinných príslušníkov princeznej Diany aj členovia výboru, ktorí sochu plánovali. Tými boli výtvarní umelci a autori diela Ian Rank-Broadley a Pip Morrison, dizajnér záhrady známej ako Sunken Garden, kde bola socha nainštalovaná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie