Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľudí vydesil vzhľad Josefa Abrháma. Jeho osud je v TOMTO smere už spečatený!
Zdielať na

Ľudí vydesil vzhľad Josefa Abrháma. Jeho osud je v TOMTO smere už spečatený!

Archívna reportáž

Každý, kto z filmov pozná kedysi príťažlivého herca Josefa Abrháma, musí byť z jeho súčasného výzoru zronený. Mnohí fanúšikovia aj kolegovia niekdajšieho fešáka majú o neho obavy po tom, ako ho zhliadli na pohrebe jeho milovanej manželky Libušky Šafránkovej. Tam ho museli prviviezť na vozíku a pohľad na neho bol pomerne skľučujúci. Je síce pochopiteľné, že má už aj svoj vek, ale iste na jeho prepadnutej tvári a neprítomnom výraze má značný podiel práve náhly odchod jeho životnej partnerky.

Obdivovatelia populárneho herca Josefa Abrháma sa už pravdepodobne nikdy nedočkajú jeho nových postáv v divadle či vo filme, píše portál Expres.cz. Mnohí majú pocit, že s Libuškou akoby symbolicky odišiel aj on. O tom ako herec prežíva smútok porozprávala sestra Libuši Šafránkovej a zároveň jeho švagriná Miroslava. Tá sa o herecký pár starala v posledných rokoch, keď už boli odkázaní na pomoc druhých.

Pre veľkú časť verejnosti znamenal náhly odchod veľmi obľúbenej herečky Šafránkovej veľkú stratu. Pre jej rodinu a najmä manžela to ale bol doslova šok, keď odišla nečakane len dva dni po 68. narodeninách. Posledné roky neboli pre Abrháma vôbec jednoduché. Po úmrtí herca Pavla Landovského v roku 2014, začal mať problémy so srdcom, krátko na to diagnostikovali nádor na pľúcach jeho manželke Libuške. Iste mal o ňu a jej zdravie veľkú starosť, čo prispelo k jeho ďalším závažným zdravotným problémom. Okrem poruchy termoregulácie a s tým súvisiaceho neustáleho pocitu chladu, mu robí problém aj chôdza.  Pohybovať sa vraj dokáže už len na invalidnom vozíku. Ten mu zadovážili domov vlani krátko pred Vianocami a niekto vtedy herca uvidel, ako si ho skúša pred domom za pomoci manželky Libuši. Ona sa snažila pritom vtipkovať, jemu ale do smiechu zjavne nebolo. Foto Abraháma na pohrebe milovanej manželky si môžete pozrieť v galérii TU.

Libuše Šafránková a Josef Abrahám boli osudová láska, spájala ich nielen láska k herectvu ale zdieľali aj rovnaký zmysel pre humor:

S osudom invalida sa Abrhám veľmi ťažko zmieruje, manželka pre neho oporou a dobrým anjelom, ako on bol pre ňu po jej operácii nádoru. Svojím zmyslom pre humor a láskavou starostlivosťou dokázala rozptýliť jeho chmúrne myšlienky. Aj keď Libušina sestra a iste aj jediný syn hereckého manželského páru vedeli, že ani ona na tom po zdravotnej stránke nie je vôbec dobre, zrejme sa to svorne snažili pred Abrhámom zľahčovať. Vnímavému hercovi táto skutočnosť ale takmer iste celkom neušla.  "Nikto si nedokáže predstaviť, čo si chudera musela zvlášť poslednou dobou prežiť," prezradila Blesku sestra Miroslava o Libuške, ako trpela. Už ale údajne nebola ochotná podstupovať liečbu, ktorá jej nerobila dobre. Obľúbený herecký pár bol preto často odkázaný na pomoc neďaleko bývajúcej Miroslavy.

Úlohou pôvabnej Popolušky si Libuše získala fanúšikov nielen v Česku a na Slovensku, ale aj za ich hranicami. Dôkazom sú príspevky na sociálnych sieťach, kde fanúšikovia spomínajú na herečku v rôznych jazykoch:

Vzhľadom na kritický stav Abrháma, nie je mysliteľné, aby si niekedy ešte zahral vo filme či na doskách divadla. Naposledy nakrúcal film Anděl páně 2 pred piatimi rokmi, seriál Ja, Mattoni len začal, ale už nedokončil. "Nakrútil jeden diel a potom odstúpil od zmluvy. Objasňoval to tým, že má údajne problémy so srdcom," povedal vtedy režisér Marek Nejbrt. Pred dvomi rokmi mal v komédii Ženská na vrcholu stvárniť manžela Jany Preissovej a ona len kvôli nemu pristúpila na natáčanie. Budařovi sa nepodarilo natočiť s chorľavým hercom ani všetky scénky do rozprávky Princ Mamánek, ktorý má mať premiéru na budúci rok a zrejme ho už ani neprehovorí na ďalšiu účasť vo filmovaní. Podľa dostupných informácií z kruhu najbližších má Josef Abrhám v pláne stiahnuť sa do ústrania a ďalej ako herec nepôsobiť.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie