Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Skrátený trest! Zo znásilnení a obťažovania obvineného herca Bill Cosbyho (83) prepustili z väzenia!
Zdielať na

Skrátený trest! Zo znásilnení a obťažovania obvineného herca Bill Cosbyho (83) prepustili z väzenia!

Archívna reportáž

Hnutie Me Too spustilo pred pár rokmi celkom slušnú lavínu obvinení voči známym a vplyvným mužov zo sexuálneho násilia. Azda medzi nimi mohli byť aj prifarbené príbehy, no na druhej strane nie je dôvod sa tváriť, že sa obťažovanie zo strany mužov nedeje na dennej báze kdekoľvek, čo už potom tých mocných a slávnych. Jedným z obvinených a najtvrdšie potrestaných bol aj slávny herec afroamerického pôvodu, už 83-ročný Bill Cosby.

Keď pred dvomi rokmi sa vtedy už staručký komik Bill Cosby dostal do väzenia na dobu 3 až 10 rokov na základe rozhodnutia súdu, bola verejnosť skutočne zaskočená. Nechceli veriť, že v sitcome dokonalý džentlmen môže byť v skutočnosti schopný takých zločinov. No Cosbyho obvinili viaceré ženy z obťažovania a znásilňovania a na súd ho dala basketbalistka Andrea Constand (48), ktorú vraj pred znásilnením v roku 2004 ešte aj zdrogoval. Cosby počas vynesenia rozsudku takmer nevidel a ani jeho celkový zdravotný stav nebol práve dobrý. Napriek tomu si nemohol trest odpykať v domácom väzení a musel ísť natvrdo sedieť. Po dvoch rokoch ho ale v stredu prepustili. Súd totiž svoje rozhodnutie zrušil.

Verdikt súdu spred dvoch rokov veľmi privítalo hnutie #MeToo. Bol to medzník v boji proti násilníkom a sexuálnym predátorom. Cosbyho desiatky žien verejne obvinili zo sexuálneho napadnutia, avšak až za incident voči Constandovej bol oficiálne odsúdený. Cosby bol uznaný vinným z troch trestných činov útoku na túto basketbalistku v jeho vlastnom dome. Ako sama priznala, mala vtedy vzťah so ženou. Po večierku začiatkom roku 2004 šla s komikom k nemu domov a on jej podal tabletky, pretože sa necítila dobre. Po nich vraj došlo k znásilneniu. Žalobu podala už v roku 2005, vtedy však došlo k mimosúdnemu finančnému vyrovnaniu.

Tu strávil Cosby vyše dva roky:

​Celá  vec sa dostala opäť na pretras v roku 2015. Už rok predtým však prišli desiatky žien s podobnými obvineniami zo zdrogovania a útoku zo strany Cosbyho. Miestne orgány však vedeli, že ich obvinenia sú už premlčané. Znovu alecotvorili prípad týkajúci sa Constandovej a nakoniec ho obvinili len pár dní pred uplynutím 12-ročnej lehoty od jej prvého obvinenia. V roku 2017 sudca proces zrušil bez rozsudku. Svedectvo ďalších žien proti Cosbymu bolo potom povolené počas druhého procesu, ktorý pomohol prokurátorom vykresliť vzor jeho predátorského správania. Herec bol odsúdený v roku 2018, ale jeho advokáti sa odvolali, neprestajne bojovali a v dvoch bodoch boli napokon úspešní. Na základe toho Najvyšší súd v Pensylavánii v stredu uznal, že podľa všetkého došlo k zásadnej chybe v procese.

"Existuje iba jeden prostriedok nápravy, ktorý môže Cosbyho úplne vrátiť do pôvodného stavu. Musí byť prepustený a musí byť vylúčené akékoľvek ďalšie trestné stíhanie pre tieto konkrétne obvinenia," znel verdikt súdu. Hovorca Cosbyho súdu poďakoval. "Za túto spravodlivosť bojoval pán Cosby. Osvietilo vás," prehlásil Andrew Wyatt. "Na základe dohody mal imunitu. Nemal byť preto nikdy obvinený," dodal. Prokurátor Kevin Steele zas uviedol, že pán Cosby „bol uznaný za vinného porotou a teraz ide na slobodu v procedurálnej otázke, ktorá nie je relevantná pre skutkový stav trestného činu“. Advokátka Gloria Allred zastupujúca viac ako 30 žalobkýň Cosbyho uviedla, že rozhodnutie neobhájilo konanie herca. Sám Cosby odchádzal z väznice s víťazným gestom a neskôr na Twitter napísal: "Nikdy som nezmenil svoj postoj ani svoj príbeh. Vždy som trval na svojej nevine". Trochu provokatívne už ale znejú slová jeho obhajcu, ktorý napísal, že "je to krásny deň aj pre ženy", kedže podľa neho sa naplnila spravodlivosť, no voči tým, ktoré si Cosbyho násilnosti zažili, ide o minimálny cynické, ak nie priamo kruté slová.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie