Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Toto nečakali! Kate a William zažili najtrpkejšie chvíle, museli to vzdať!
Zdielať na

Toto nečakali! Kate a William zažili najtrpkejšie chvíle, museli to vzdať!

Archívna reportáž

Princ William (39) s manželkou Kate (40) práve začali svoje turné po Karibiku na počesť diamantového výročia panovania kráľovnej Alžety II. a hneď sa objavil jeden problém. Museli zrušiť prvé veľké podujatie v Belize. Plánovali totiž navštíviť tamojšiu kakaovú farmu, ale obyvatelia malej dediny Indian Creek proti ich príchodu protestovali a nazvali to slovami "kolonializmus" a "fackou do tváre", ako píšu v Daily Mail. Pobúrilo ich aj to, že kráľovskí návštevníci mali bez povolenia pristáť s vrtuľníkom na ich futbalovom ihrisku. Vojvodovia z Cambridge sa mali potom odtiaľ presunúť na kakaovú farmu na úpätí mayských hôr.

Domorodí mayskí obyvatelia Q'eqchi uviedli, že s nimi návštevu Williama a Kate nekonzultovali, a preto v piatok zorganizovali stretnutie komunity a následne uskutočnili protest. "Organizátor povedal, že im musíme dovoliť používať futbalové ihrisko a že do našej dediny prichádzajú nejakí ľudia a musí to tu vyzerať dobre. Nechceli však prezradiť, kto to je. Nakoniec niekto povedal, že do našej dediny príde princ William. Tam vznikol prvý problém," vysvetľovali pre Daily Mail. "Sú to vysokopostavení ľudia, vážime si ich, ale aj oni musia prejavovať úctu predstaviteľom obce. Dávať príkazy lídrom našej komunity sa nám nepozdávalo," vyslovili odvážne svoj názor.

Podľa zdroja z kráľovského paláca sa vojvodovia preto rozhodli zmeniť plán. "Vzhľadom na citlivé otázky týkajúce sa komunity v Indian Creek bola návšteva presunutá na iné miesto," oznámil palác a nieto pochýb, že pre Kate a Williama je to poriadne trpké prebudenie do reality. Obyvatelia Indian Creek sú v pretrvávajúcom spore s charitatívnou organizáciou Flora and Fauna International (FFI), ktorá vlastní sporný pozemok v ich susedstve a princ William je od roku 2020 jej patrónom po rade kráľov od čias Juraja VI.

Portál Daily Mail zverejnil video z protestov:

​Domorodci sa sporia s FFI najmä o 12 000 akrov pôdy, o ktorej im agenti pracujúci pre FFI povedali, že je jej "súkromným vlastníctvom". FFI sa snaží chrániť ekosystémy, ale domorodci bojujú o práva na tieto pozemky, o ktoré prišli v koloniálnej ére. Hovorca FFI prehlásil: "FFI bude zachovávať a chrániť výnimočnú divokú prírodu Boden Creek a zároveň podporovať živobytie a tradičné práva miestnych obyvateľov. Ochrana prírody musí ísť ruka v ruke s právom ľudí na zabezpečenie ich živobytia a zachovanie ich tradičných a ľudských práv." Domorodcom však tieto pekné slová a sľuby zrejme nestačia.

Pôdu, o ktorú prišli počas kolonializmu, považujú za svoju. Predstaviteľ dediny Indian Creek, Sabastian Shol, sa vyjadril jasne na proteste proti príletu princa Williama a Kate. "Nechceme, aby pristáli na našej pôde, to je odkaz, ktorý chceme vyslať. Môžu pristáť kdekoľvek, ale nie na našej pôde," vyhlásil jednoznačne. Na jednom z transparentov na demonštrácii stálo: "Princ William, opusti našu zem!" Nevedno, nakoľko to vojvodom z Cambridge pokazilo náladu, ale napriek tomu, že výhrady obyvateľov Indian Creek akceptovali a z turné ich vynechali, turné po Belize predsa len pokračuje podľa všetkého pokojne.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie