Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
TOP 10 hororov. Pri týchto spálite najviac kalórií
Zdielať na
Zdravie

TOP 10 hororov. Pri týchto spálite najviac kalórií

Zdroj: ISIFA

Pri sledovaní filmového hororu spáli človek až 200 kalórií. Toľko spálite napríklad pri prechádzke. Najviac energie si vyžiada sledovanie filmu Osvietenie od Stanleyho Kubricka. V priemere 184 kalórií.

Vyplýva to  zo štúdia Westminsterskej univerzity, píše denníka Daily Telegraph. Vedci merali u desiatich rôznych ľudí, koľko vydajú energie pri sledovaní strašidelných filmov. Za 90 minút žmýkania adrenalínu môže padnúť až 113 kalórií. To je energia, ktorú človek spáli počas polhodinovej prechádzky. Približne také množstvo sa skrýva v tabličke čokolády.

Najviac "energeticky náročný" bol Kubrickov snímok Osvietenie z roku 1980 s Jackom Nicholsonom v hlavnej úlohe. Porazil tak aj slávne horory ako Exorcista (Vymetač diabla) či Votrelec. Vedci na základe merania tepu, spotreby kyslíku a objemu vydychovaného oxidu uhličitého konštatovali, že pri sledovaní hororu človek vydá zhruba o tretinu energie viac, než keby bol v pokoji. Najlepšími "spaľovačmi" kalórií sú filmy, ktoré nútia divákov svojimi scénami "vyletieť z kože", pretože vyvolávajú prudké zvýšenie tepu srdca.

Expert na bunkový metabolizmus z Wesminsterskej univerzity Richard Mackenzie potvrdil, že každý z vysielaných filmov mal za následok zrýchľovanie tepu. "Keď sa tep zrýchľuje a krv je do tela vháňaná rýchlejšie, organizmus zažíva prudké zdvihnutie adrenalínu," vysvetlil vedec.

Tento nárast hladiny hormónov počas intenzívneho stresu zvyšuje bazálny metabolický výdaj a v konečnom dôsledku si vyžiada spálenie väčšieho množstva energie. "Všetci poznáme ten pocit, kedy sa chceme skryť za pohovku alebo si zakrývame oči vankúšom. Táto štúdia ukazuje, že tí, ktorí chcú spáliť nejaké kalórie, by nemali od obrazovky odvracať tvár," komentovala výsledky Helen Cowleyová z internetovej požičovne filmov.

Desať hororov podľa ich vplyvu na energetický výdaj

1. Osvietenie: 184 kalórií

2. Čeľuste: 161 kalórií

3. Exorcista (Vymetač diabla) : 158 kalórií

4. Votrelec: 152 kalórií

5. Saw: Hra o prežitie: 133 kalórií

6. Nočná mora z Elm Street: 118 kalórií

7. Paranormal Activity: 111 kalórií

8. Záhada Blair Witch: 105 kalórií

9. Texaský masaker motorovou pílou: 107

10. REC: 101 kalórií

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: ČTK, Lucia Husárová

Zdielať na