Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rakovina postihuje ženy čoraz viac...
Zdielať na
Zdravie

Rakovina postihuje ženy čoraz viac...

Celý tento týždeň sa nesie v znamení boja proti rakovine. Táto zákerná choroba každoročne zabije milióny ľudí a počet nových prípadov má, žiaľ, skôr rastúcu ako klesajúcu tendenciu. Týka sa to aj slovenských žien a preto sa Liga proti rakovine celý tento rok zameriava najmä na ne.

Hoci o prevencii počúvame takmer stále zo všetkých strán, mnohé z nás ju stále podceňujú. Liga proti rakovine ale upozorňuje na to, že onkologické ochorenia trápia čoraz viac Sloveniek.

Napokon, čísla hovoria za všetko - ročne odhalia lekári tisícky nových prípadov. Neustále rastie počet najčastejších onkologických ochorení u žien - ktorými sú rakovina prsníka, krčka maternice a hrubého čreva a konečníka.V prípade karcinómu prsníka je to ročne vyše 2400 prípadov, pričom o život táto diagnóza pripraví takmer 800 žien.

Karcinóm krčka maternice zase odhalia u vyše 620-tich pacientok a počet úmrtí dosahuje takmer tretinu z tohto počtu. Pokiaľ ide o výskyt karcinómu hrubého čreva a konečníka, tu je ročne postihnutých vyše 1400 žien a viac ako 760 ich umiera. Cieľom tohtoročnej kampane, predstavenej v rámci Týždňa proti rakovine, je teda presvedčiť ženy, aby skutočne nezanedbávali preventívne prehliadky.

Už zajtra možno stretnete dobrovoľníkov, ktorí vám ponúknu jablko. Tento symbol zdravia a zdravej výživy je tiež súčasťou kampane, ktorej cieľom je aj to, aby sme si uvedomili, aké dôležité je dbať na svoje zdravie, kým ho máme.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdielať na