Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyšetrením zraku predídete jeho strate v starobe, aj moderátor Bakala (25) to vie
Zdielať na

Vyšetrením zraku predídete jeho strate v starobe, aj moderátor Bakala (25) to vie

Zhoršuje sa vám zrak? Mnohí, najmä starší ľudia, tento problém neriešia, pretože si hovoria, že je to vekom a nič s tým už nenarobia. Omyl, včasnou návštevou odborníka môžete predísť vážnym ochoreniam, ktoré neraz vedú i k slepote.

Bez okuliarov to nejde

"Bol som strašne unavený a boleli ma oči. Keď mám takýto stav, tak jednoducho, bez okuliarov to nejde,“ priznáva sa sympatický moderátor magazínu Topstar Ján Bakala. Oči mu prestali slúžiť na 100 percent zhruba pred štyrmi rokmi.

"Pamätám si, že som sa zobudil a na digitálnom budíku som videl čas 8:30. Vyskočil som z postele a utekal do práce. Lenže v práci ešte nikto nebol a bolo zatvorené. Až potom som zistil, že na hodinách bolo v skutočnosti iba 6:30,“ smeje sa vyšportovaný moderátor. Zrak ho však trápil aj naďalej...

Raz za rok

"Uvedomil som si, že to už nemôžem nechať tak a išiel som na očné,“ hovorí. Tam mu zrak vyšetrili a predpísali okuliare. Problémy s očami má aj 74-ročná pani Tatiana. 

Okuliare nosí už posledných dvadsať rokov. Najprv ich potrebovala len na čítanie, teraz ich nosí denne. Lekára navštevuje preventívne minimálne raz za rok. Pri našom malom samovyšetrení sme zistili, že má problém s pravým okom.

Očný test na blízko pozostáva z odstavcov, ktoré treba prečítať na vzdialenosť 40 centimetrov. Doma vám stačí, keď siahnete po zmluvných podmienkach, ktoré sú väčšinou písané malými písmenami.

Test zorného uhla

"Už keď je problém s takýmto čítaním zo vzdialenosti 40 centimetrov, tak treba uvažovať nad tým, či človek nepotrebuje nejaké okuliare," hovorí Marek Hlina z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Ďalší je test zorného uhla. Na ten budete potrebovať pomoc ďalšieho človeka, ktorý si sadne oproti vám. Zakryjete si jedno oko a s druhým sa zamerajte na jeden bod na ňom, napríklad na nos a sledujete ho.

Váš pomocník by potom mal pomaly vystretú ruku posúvať po oblúku pred vašu tvár. Keď ju uvidíte tak ho stopnete. Všetky tieto samovyšetrovacie metódy slúžia na to, aby ste včas zistili, že s vašimi očami nie je všetko v poriadku a že je najvyšší čas vyhľadať odbornú pomoc.

TopStar Magazín v televízii JOJ. Každý pracovný deň o 16:25!

Súvisiace články