Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Od tragickej smrti Diany (†36) uplynulo 22 rokov, dodnes je populárnejšia ako Charles
Zdielať na

Od tragickej smrti Diany (†36) uplynulo 22 rokov, dodnes je populárnejšia ako Charles

Archívne video

V noci z 30. na 31. augusta sa britská princezná Diana spoločne so svojím milencom Dodim Al-Fayedom snažili ujsť fotografom. Posádka auta havarovala v parížskom tuneli. Stalo sa tak pred dvadsiatimidvoma rokmi.

Dňa 31. augusta havarovalo auto s princeznou Dianou v plnej rýchlosti v tuneli Ponte de L’Alma v Paríži. Na mieste zahynul jej priateľ Dodi Al-Fayed, vodič Henri Paul a princezná zomreli v nemocnici. Oficiálne vyšetrovanie ukázalo, že šofér viedol auto pod vplyvom alkoholu. V jeho krvi našli aj stopy po antidepresívach. 

Milovaná

Dodiho otec, miliardár Mohamed Al-Fayed, ktorý dodnes oplakáva synovu smrť, sa s výsledkom vyšetrovania neuspokojil. Podľa neho, ako aj mnohých iných, smrť Diany zorganizovala britská tajná služba na žiadosť kráľovskej rodiny.

Náhla tragédia obľúbenej členky britskej monarchie vyvolala obrovskú vlnu sústrasti po celom svete. Jej odchod oplakávali milióny ľudí na všetkých kontinentoch. 

​Diana sa narodila 1. júla 1961 ako Diana Spencer v aristokratickej rodine ako tretie zo štyroch detí lorda a lady Althorpovcov. Prvé roky vyrastala v dome svojho otca na kráľovskom majetku v Sandringhame vo východnom Anglicku a v dome rodiny Althorpovcov v strednom Anglicku.

Keď mala osem rokov, jej rodičia sa rozviedli a deti boli zverené do opatery otca. Všetky ženy, ktoré sa objavili po jeho boku, Diana rešpektovala, až na tú poslednú. Roky mali vyostrené vzťahy, a je zvláštne, že pár rokov predtým, čo princezná tragicky zahynula, sa ženy zmierili a stali sa dôverníčkami.

Trpké roky

​V roku 1977 stretla britského princa Charlesa. Dvoril jej staršej sestre Sarah, ale jeho chladné srdce si napokon získala plavovlasá a plachá Diana. Na konci februára v roku 1981 sa pár zasnúbil. Ten istý rok, 29. júla, sa konal sobáš lady Diany Spencer a princa Charlesa z Walesu, následníka britského trónu v katedrále Sv. Pavla v Londýne.

​Rok po svadbe sa im narodil syn William Arthur Philip Louis. Diana trpela popôrodnou depresiou. Aj počas tehotenstva mala psychické problémy. Dokonca sa hodila zo schodov, pretože chcela potratiť. O dva roky neskôr, 15. septembra 1984, sa Diane narodil druhý syn, Henry Charles Albert David zvaný Harry. Charles chcel dcéru a keď sa Harry narodil, bol sklamaný. "Je to chlapec, a navyše je ryšavý." V Diane sa niečo zlomilo.

Vzťah sa postupne začal rozpadať a rozprávka sa skončila. Iba rok po narodení Harryho sa začali šíriť správy o nezhodách v manželstve. V roku 1986 obnovil Charles svoj vzťah s Camillou Parker-Bowles, ktorú si po rokoch zobral za svoju zákonitú manželku. Dodnes o nej hovorí ako o svojej životnej láske. Dňa 9. decembra 1992 oznámil vtedajší britský premiér John Major v Dolnej snemovni odlúčenie dvojice.

V roku 1995 potvrdil Buckinghamský palác informáciu, že kráľovná Alžbeta II. napísala svojmu synovi aj Diane list, v ktorom ich oboch požiadala, aby sa rozviedli. O rok na to získala Diana po rozvode usadlosť v hodnote 17 miliónov libier, ale zároveň prišla o titul Vaša kráľovská Výsosť.

Po pätnástich rokoch manželstva dostali Diana a Charles dekrét o rozvode. Stalo sa tak v roku 1996. O rok na to sa objavili prvé správy o vzťahu medzi ňou a arabským filmovým producentom a synom miliardára Dodim Al-Fayedom. 

Svoju lásku si ale pár príliš dlho neužil. Hoci sa Diana nechala počuť, že si chce Dodiho vziať, namiesto svadby sa konal pohreb. Obaja zahynuli počas tragickej autonehody v parížskom tuneli iba niekoľko hodín pred plánovaným návratom do Veľkej Británie.

Súvisiace články

Najčítanejšie