Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Viete, prečo potrebujeme púder? Takto si vyberiete ten správny!
Zdielať na

Viete, prečo potrebujeme púder? Takto si vyberiete ten správny!

Zdroj: PR

Prečo potrebujeme púder?

Púder má množstvo užitočných vlastností. Vyrovnáva tón pleti a dodáva mu žiaru, vizuálne redukuje póry a odstraňuje nadmerný lesk make-upu. Pomáha tiež podkladovej báze vydržať dlhšie a bráni tomu, aby sa roztiekla v horúcom alebo vlhkom počasí. Púder na tvár navyše obsahuje celý rad aktívnych látok, ktoré sa starajú o pleť. Teraz je však na trhu toľko rôznych druhov púdru, že nájsť ten najvhodnejší a potom sa naučiť, ako ho používať, je naozaj ťažké. Preto sme pre vás pripravili niekoľko základných tipov na výber správneho púdru.

PR

​Najprv si vyberte správnu textúru!

Prvá vec, ktorej by ste mali venovať pozornosť, je textúra. Lisovaný púder je medzi dámami najobľúbenejší, pretože sa predáva v kompaktných obaloch. Zmestí sa aj do najmenšej kabelky, čo znamená, že ho môžete aplikovať na pleť kedykoľvek počas dňa. Vytvára matný efekt na pokožke, fixuje bázu a vydrží dlhšie ako sypký púder. Sypký púder vytvára priehľadnejší efekt ako lisovaný. Zvyčajne sa predáva v tube, jeho častice sú menšie a preto sú na tvári menej viditeľné. Je ideálny na každodenné použitie, ale pretože je ťažké ho aplikovať, nebude najlepšou voľbou na cestovanie.

PR

​Viete si vybrať efekt púdru?

Zdravá žiara je vždy v móde, ale mastný lesk nie je. V tomto prípade stavte na púder so zmatňujúcim efektom, ktorý absorbuje kožný tuk. Okrem toho dokáže fixovať make-up v prípadoch, keď používate krémovú alebo tekutú bázu.

Žiarivý púder má saténový povrch. Jeho žiarivé častice sú také drobné, že sa dajú tiež použiť ako
fixátor líčenia. Ak ste si vybrali púder s výraznejšími trblietkami v zložení, môžete ho použiť na
rozjasnenie vnútorného kútiku oka, pod obočím a na lícnych kostiach.

Fixačný púder má spravidla biely odtieň a skrýva viditeľné nedokonalosti pleti: vrásky na tvári,
zväčšené póry. Každodenne sa takýto produkt používa zriedka. Najčastejšie sa používa v
profesionálnom make-upe, keď sa plánujete ukázať na červenom koberci, alebo máte fotenie.

PR

​Odtieň púdru by mal zodpovedať tónu vašej pleti!

Tónovací púder dokáže zakryť drobné nedokonalosti a vytvoriť dodatočný povrch. Jeho hlavnou nevýhodou je to, že make-up niekedy zaťažuje a vytvára na tvári efekt masky. Transparentný púder vyzerá oveľa prirodzenejšie, na koži sa takmer necíti, dodáva pleti zamatový a svieži vzhľad. Jeho hlavnou úlohou je fixovať make-up a vyhladiť povrch pleti. Vyberte si odtieň čo najbližšie k prirodzenému tónu pleti. Najprv naneste malé množstvo na líniu lícnych kostí. Dajte si čas na experimenty, pretože nájsť ten správny tón je veľmi dôležité.

Ak máte suchú pleť, nanášajte púder na bázu. Venujte osobitnú pozornosť oblasti očného okolia alebo tým oblastiam, ktoré sú príliš suché. Ak máte mastnú pleť, nanášajte púder po odstránení kožného tuku z problémových oblastí. Naneste ďalšiu vrstvu na T-zónu a na miesta, kde máte nežiaduci lesk. Ak máte citlivú pleť, vyhľadávajte púdre, ktoré neobsahujú oleje, vosky, aromatické ani konzervačné látky.