Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Líder českej kapely Chinaski úplne na dne! Šokuje slovami o samovražde!
Zdielať na

Líder českej kapely Chinaski úplne na dne! Šokuje slovami o samovražde!

Archívna reportáž

Jedna z mála kapiel, ktorá sa dokázala udržať na výslní českého šoubiznisu už takmer tridsať rokov, je Chinaski, ktorá je rovnako populárna aj u nás. Teraz sa dostáva do kín dokumentárny film Každej ví kulový, ktorý toto pomerne dlhé obdobie mapuje. Hlavnou dušou a lídrom kapely je Michal Malátný (51), ktorý je aj jej zakladateľom. Napriek úspechu kapely ale vo svojom živote neprežíval iba šťastné chvíle, ba priam naopak. V jeho hlave sa pod vplyvom depresií jeden čas zrodili aj tie najhoršie myšlienky.

Začiatky skupiny Chinaski siahajú ešte do konca osemdesiatych rokov. V roku 1987 Michal Novotný spolu Pavlom Grohmanom založili kapelu Staré hrady a prešmyčkou z toho boli čoskoro Staré hadry. Michal Novotný sa stal Malátným a pod týmto menom vystupuje dodnes. Aj kapela zmenila v roku 1994 meno, nazvali ju Chinaski, hoci  súvislosť s Čínou nemala. V tom čase sa členovia skupiny inšpirovali americko-nemeckým literátom Charlesom Henry Bukowskim, ktorý vo svojich dielach vystupoval ako Henry Chinaski. Názov kapely bol hneď na svete a s ním prišli pomerne zakrátko aj úspechy kapely.

Možno sa Malátny až príliš videl vo svojom obľúbenom spisovateľovi s drsným životom, isté je, že sa podobne ako Bukowski ani Michal v istom období necítil byť šťastný a podliehal taktiež alkoholu. V relácii Showtime o tom otvorene prehovoril. Beznádejná situácia ho vraj pred rokmi priviedla až k myšlienkam na samovraždu. "Bol som tak dole, že som premýšľal, ako to vlastne ukončiť. Len som nenašiel ten správny spôsob. Hľadal som nejaký spôsob, ktorý by potom neublížil ľuďom, ktorí tu po mne zostanú," priznal sa v rozhovore, píše Blesk.cz.

Chinaski sa stabilne držia medzi najpopulárnejšími českými kapelami:

​Malátného veľmi poznačilo aj tragické úmrtie priateľa a spoluzakladateľa kapely Pavla Grohmana († 38) pri autonehode. Aj v kapele dochádzalo často k ostrým hádkám, dramatickým zmenám členov, čo nikomu z nich na pokoji nepridalo. V prípade Malátneho to však dopadlo predsa len dobre. Podržala ho rodina. "Potom ma z toho dostali deti. Keď sa nám narodili deti, odrazu som zistil, že to je ten zmysel života, pre ktorý tu mám byť, a tak od tej doby som už tak hlboko nikdy nebol. Ale áno, boli chvíle, keď som vážne premýšľal o tom, ak z tohto sveta jednoducho zmiznúť," zveril sa Michal, žijúci v pevnom vzťahu s manželkou Petrou takmer tak dlho, ako existuje kapela.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Chinaski Official (@chinaskiband)

Aj v prípade lídra kapely Chinaski sa jasne ukázalo, akú dôležitú rolu v živote človeka zohráva rodina. "Mám kapelu, akú som si vysníval, mám milujúcu šťastnú rodinu, mám dve malé deti, takže tie čierne myšlienky ma už naozaj prešli, pretože som prišiel na to, že kvôli nim tu musím byť a mám byť, takže si myslím, že už to tak čierne snáď nikdy nebude," vyznal sa s empatiou vnímavý Malátný. Cíti sa vraj lepšie ako kedysi, a to ako po psychickej, tak aj fyzickej stránke. Nikam sa neženie, zbytočne sa nechce stresovať. Užíva si rodinný život, chce sa čo najviac venovať deťom, pokiaľ sú malé. Spokojný je aj s terajším zložením kapely, považuje ich za skvelých ľudí, a preto sa teší na spoluprácu s nimi ako v tvorbe, tak aj na koncertoch a snáď už na neho temné myšlienky nikdy neprídu.

Súvisiace články

Najčítanejšie