Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Samovyšetrenie prsníkov. Takto včas odhalíte rakovinu
Zdielať na
Zdravie

Samovyšetrenie prsníkov. Takto včas odhalíte rakovinu

O samovyšetrení prsníkov sa už toho narozprávalo a popísalo dosť, otázne je, či to ženy aj robia. Pacientok s rakovinou prsníka stále pribúda, každoročne je u nás diagnostikovaných 2400 nových prípadov. Teraz pozorne sledujte, ako sa to má robiť.

Ženy by si mali vyšetriť prsia aspoň raz mesačne. Postup je pritom jednoduchý. Pokiaľ si ho nezapamätáte po prvom prečítaní, nezúfajte. Túto aplikáciu si môžete bezplatne stiahnuť aj do svojho mobilu cez stránku www.herklub.sk.

"Medzi základné atribúty tohto vyšetrenia patrí pohľad do zrkadla. Dá sa hneď diagnostikovať asymetria, zmeny na koži či vpáčené bradavky," tvrdí gynekológ Ladislav Saksún.

Pozorovať svoje prsia by ste mali následne aj vo zvislej polohe a až potom ich môžete aj prehmatávať. Ako už bolo spomenuté vyššie, mali by ste tak robiť aspoň raz do mesiaca, najlepšie tretí deň po ukončení menštruácie.

"Príčiny vzniku rakoviny nepoznáme, ale včasná diagnostika je základ a to hlavne u rodín, kde bol výskyt rakoviny vaječníkov, či prsníkov. Vhodné sú aj genetické testy, pretože tam je vznik rakoviny až na 80 percent," hovorí primár mamologického oddelenia Vladimír Bella.

Nad stiahnutím tejto aplikácie uvažuje aj samotná ministerka a pre všetky firmy so ženským obsadením je tu výzva. Stačí sa prihlásiť - www.pridajtesa.sk a lekár vás naučí ako na to. Avšak najneskôr len do 15 decembra.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdielať na