Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí módni návrhári očarili Londýn
Zdielať na

Slovenskí módni návrhári očarili Londýn

Miláno, Paríž, New York, či Londýn to sú hlavné mestá módneho biznisu a práve v metropole Veľkej Británie sa v polovici februára uskutočnil London Fashion Week 2020.

Významná spoločenská udalosť, na ktorej predviedli svoje kolekcie také mená ako Vivienne Westwood, Victoria Beckham, Tommy Hilfiger, Michael Kors alebo Burberry, je šancou aj pre mladých slovenských dizajnérov, ktorí sa snažia v módnej brandži preraziť. Do Londýna prichádzajú už od roku 2013 a to vďaka podpore Slovak Fashion Council v spolupráci s profesionálnou britskou módnou platformou Fashion Scout, ktorá svojimi aktivitami dopĺňa hlavný program prestížneho podujatia.

"Tohtoročná prezentácia mladej slovenskej módy opakovane potvrdila, že Slovensko má čo ponúknuť a publikum ju privítalo s rešpektom a otvorenosťou," povedala výkonná riaditeľka neziskovej organizácie Slovak Fashion Council Zuzana Bobíková.

Odhaľovanie identity

Na jednej z najsledovanejšich akcii roku, ktorá poukázala na rastúce zameranie módneho priemyslu na trvalo udržateľné postupy, sa tentoraz predstavili slovenské značky freier a I´m not a robot. Obidve priniesli z Bratislavy do Londýna nové nápady, ktoré sú rovnako rozmanité ako ich zázemie a skúsenosti. Počas dva a pol hodinovej šou nazvanej BA>LDN, v réžii dizajnérky Barbory Kubi, priblížili modeli a modelky prítomným divákom skúsenosť presunu dizajnérov a ich kolekcií z Bratislavy do Londýna.

Inšpiráciou pre rozpovedanie príbehu oboch značiek a jednotlivých kusov oblečenia bola situácia, keď na bezpečnostnej kontrole na letisku odovzdávame svoje veci do boxov a odhaľujeme tak svoju identitu, čo len potvrdilo kreativitu slovenských návrhárov. Návštevníkov ohromili predovšetkým ich technické zručnosti, vysoký podiel ručnej práce ako aj spracovanie vzorov.

Obrovský úspech na sociálnych sieťach

Odevná značka I’m not a robot, za ktorou stojí trojica čerstvých absolventiek odevného dizajnu VŠVU v Bratislave – Nora Čanecká, Erika Daxnerová a Barbora Jakubová, vo svojom projekte ukazuje reálny proces a ľudský vklad do výroby konkrétnej odevnej súčiastky, čím chce demonštrovať hodnotu odevu v dnešnej dobe rýchlej módy - Fast Fashion. Módna značka freier, založená v roku 2018 Teréziou Feňovčíkovou, zase vzdáva poctu, vo svojej najnovšej kolekcii pod označením LV-426, fiktívnej postave Ellen Ripley, ktorú stvárnila herečka Sigourney Weaver, vo filme oscarového režiséra Jamesa Camerona Votrelci (Aliens 1986).

Predstavuje v nej osemnásť siluet, v ktorých prevládajú prvky uniforiem v rôznych podobách. Postupne je cítiť ich rozpad na drobné odkazy uchované v kostýme Ripleyovej, ktorá ako emancipovaná a rešpektovaná hrdinka, búrala mýtus ženskosti a krásy imidžom triezvo zmýšľajúcej a nezávislej bojovníčky. Slovami chvály, na adresu Slovákov, nešetril po skončení LFW kreatívny riaditeľ Fashion Scout Martyn Roberts, ktorý vyzdvihol prácu celého tímu spod Tatier, čoho dôkazom bol obrovský úspech v sociálnych médiách.

Mnohí komentujúci dokonca označili ich prezentáciu za jeden z vrcholov módnych dní v hlavnom meste Veľkej Británie. Londýnsky týždeň módy, kde slovenskí módni tvorcovia zanechali výborný dojem, slávnostne zakončila, jediná dcéra britskej kráľovnej, princezná Anna udelením ceny jej veličenstva Alžbety II. Získala ju klenotníčka Rosh Mahtani, ktorá sa stala prvou dizajnérkou šperkov v histórii s takýmto ocenením.

Prehliadka plná odkazov

Tohtoročný program London Fashion Week, ale bol ovplyvnený tiež koronavirusom a niektoré známe módne značky, boli nútené zrušiť svoje vystúpenia z dôvodu oneskorenia výroby v továrňach so sídlom v Číne.

Napriek tomu zažiarila spoločnost BOSIDENG, so sídlom v Shanghai, ktorá debutovala v rámci oficiálneho harmonogramu. Jej prehliadka bola plná odkazov na Čínu. Modelky v páperových bundách, v rôznych pôsobivych farbách pre novú sezónu, mali na tvárach nálepky s čínskou vlajkou a vo finále sa 54 modeliek, čisto v bundách červených, pripojilo k návrhárovi za mohutného aplauzu prítomných hosti z celého sveta a za skandovania “Go China” - Čína do toho...

Súvisiace články