Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Unikol celý scenár pohrebu kráľovnej Alžbety! Presne TOUTO vetou sa oznámi jej smrť!
Zdielať na

Unikol celý scenár pohrebu kráľovnej Alžbety! Presne TOUTO vetou sa oznámi jej smrť!

Archívna reportáž

Britská kráľovná Alžbeta II. sa aj vo svojich 95 rokoch cíti zjavne stále dobre, zatiaľ nie je ani náznak, že by sa dobrovoľne vzdala trónu v prospech svojho syna princa Charlesa, alebo by nebodaj visel jej život na vlásku. Jej prvorodený pritom čaká už naozaj veľmi dlho, no ktovie, či ho nakoniec nepreskočí jeho syn princ William. Ani to nie je vylúčené. Matka kráľovnej sa dožila až 101 rokov, pokiaľ je po nej, má ešte chvíľu času, ale pre istotu je už, ako vyšlo teraz najavo, scenár jej pohrebu pripravený.

Podobne, ako to bolo v prípade princa Philipa, aj kráľovná Alžbeta II. má už scenár svojho pohrebu dávno vopred pripravený. Možno až na detaily pôjde všetko podľa zostaveného plánu. Celá operácia má názov London Bridge. V priebehu rokov prenikali na verejnosť len útržky, od návrhov, že premiér bude upozornený telefonátom od štátneho úradníka, ktorý mu povie: "Londýnsky most sa zrútil", až po správy, že smrť bude oznámená prostredníctvom správy po drôte. Portál Politico teraz ale získal sériu dokumentov, v ktorých sa podrobne uvádza, ako budú v Británii konať, keď tento deň nastane.

Dokumenty ukazujú mimoriadnu úroveň opatrení, ktoré si vyžadujú doslova všetky zložky štátu, vrátane rozsiahlej bezpečnostnej operácie na zvládnutie davov a chaosu, ktorý by mohol spôsobiť, že Londýn by sa podľa slov jednej z úradných správ stal po prvýkrát v histórii skutočne "preplneným". 

Milovaný manžel kráľovnej mal pohreb 17. apríla:

​Podrobnosti o plánoch na 10 dní, ktoré začnú plynúť úmrtím kráľovnej a jej pohrebom, sa pohybujú od banálnych až po smiešne. V jednom dokumente Downing Street vyjadruje obavy, že bude čeliť vlne hnevu verejnosti, ak sa nepodarí spustiť vlajky na pol žrde do 10 minút od oznámenia skonu panovmníčky. V priebehu niekoľkých hodín po smrti Alžbety prebehne množstvo telefonátov, informovaní budú premiér, tajomník vlády a niekoľko najvyššie postavených ministrov a úradníkov. Premiéra bude informovať osobný tajomník kráľovnej, ktorý to oznámi aj Úradu tajnej rady, ktorý koordinuje prácu vlády v mene panovníka. Interne sa tento deň bude označovať ako "deň D". Každý nasledujúci deň sa bude označovať ako "D+1", "D+2" atď.

Scenár výzvy pre stálych tajomníkov rezortov, v ktorom sa uvádza, ako majú oznámiť túto správu svojim ministrom, im nariaďuje, aby povedali: "Práve sme boli informovaní o úmrtí Jej Veličenstva kráľovnej. Vážení kolegovia, so zármutkom vám oznamujem, že Jej Veličenstvo kráľovná zomrela." Po prijatí tohto e-mailu budú vlajky vo Whitehall spustené na pol žrde. Deň po kráľovninej smrti sa o 10.00 hod. v paláci svätého Jakuba zíde Rada, ktorej členmi sú vysokí vládni predstavitelia, aby vyhlásila princa Charlesa za nového panovníka. Na slávnosti sa zúčastnia stovky tajných poradcov vrátane premiéra a vysokých ministrov. O 15.30 hod. sa uskutoční audiencia predsedu vlády a kabinetu u nového kráľa.

​V St. James Cathedral sa potom prečíta vyhlásenie, ktorým sa Charles potvrdí ako kráľ. Parlament sa stretne, aby sa dohodol na kondolenčnom posolstve. Všetky ostatné parlamentné záležitosti budú na 10 dní prerušené. Poslanci vzdajú hold kráľovi v Dolnej snemovni. Na ďalší deň bude rakva s telesnými pozostatkami kráľovnej prevezená do Buckinghamského paláca. Popoludní v deň D+3 sa kráľ Charles vydá na cestu po Spojenom kráľovstve, ktorá sa začne návštevou škótskeho parlamentu a bohoslužbou v katedrále St. Giles v Edinburghu. Na D+4 pricestuje do Severného Írska, na hrad Hillsborough a zúčastní sa na bohoslužbe v katedrále svätej Anny v Belfaste.

Na deň D+5 sa uskutoční sprievod za rakvou od Buckinghamského paláca do Westminsterského paláca po slávnostnej trase cez Londýn. Po príchode rakvy sa tam uskutoční bohoslužba. Na deň D+6 až D+9 bude tri dni ležať kráľovná v rakve na katafalku uprostred Westminster Hall, ktorá bude pre verejnosť otvorená 23 hodín denne. V deň D+6 sa uskutoční nácvik štátneho pohrebného sprievodu. V deň D+7 kráľ Karol odcestuje do Walesu, kde si vo waleskom parlamente prevezme ďalší kondolenčný návrh a zúčastní sa na bohoslužbe v katedrále Liandaff v Cardiffe. Premiér a kráľovná sa dohodli, že deň štátneho pohrebu bude "dňom národného smútku".

​Na deň D+10 sa uskutoční samotný štátny pohreb, ktorý sa bude konať vo Westminsterskom opátstve. Na poludnie sa bude v celej krajine držať dvojminútové ticho. V Londýne a vo Windsore sa uskutočnia procesie. V kaplnke svätého Juraja na Windsorskom zámku sa uskutoční smútočný obrad a kráľovná bude pochovaná v hradnej kaplnke. Najväčším problémom budú čeliť ministerstvá zahraničných vecí, vnútra a dopravy. Ich úlohou bude zabezpečiť prílety hláv štátov a VIP osôb zo zahraničia. Namieste sú aj obavy, ako zabezpečiť vstup značného počtu turistov do krajiny v prípade, že bude trvať pandémia. Veľký počet návštevníkov Londýna by tiež mohol spôsobiť veľké problémy v dopravnej sieti a viesť k preplneniu hlavného mesta. Ostáva veriť, že to ešte pár rokov nebude aktuálna téma.

Súvisiace články

Najčítanejšie