Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Strach o kráľovnú! Ruší program, zasiahli lekári!
Zdielať na

Strach o kráľovnú! Ruší program, zasiahli lekári!

Archívna reportáž

Zdá sa, že okolo britskej kráľovnej Alžbety II. sa čosi deje. Mnohí jej poddaní spozorneli už minulý týždeň, keď sa objavila s vychádzkovou paličkou. Tou sa podopierala pri chôdzi, keď sa zúčastnila na jednom podujatí spolu s dcérou Annou. To sa stalo naposledy v roku 2004, keď mala po operácii kolena. Teraz zas náhle zrušila svoju ohlásenú návštevu Severného Írska na počesť jeho jubilea. Na radu lekárov musí totiž odpočívať. Vzhľadom na jej vek by to ale zas nemalo byť nič zvláštne.

Po oddychu na svojom obľúbenom mieste, panstve Balmoral, sa britská kráľovná Alžbeta II. vrhla naplno do plnenia kráľovských povinností. Možno však trochu precenila svoje sily, predsa len má už na krku 95 rokov. Napohľad vyzerá veľmi dobre a vraj sa tak aj cíti. Ale lekári sú opatrnejší a o kráľovnú sa predsa len obávajú, keď jej  nariadili odpočinok po jej razantnom nástupe do práce. Dôchodcovia v jej veku sú radi, keď sa ho vôbec v zdraví dožili a už si len užívajú opateru blízkych, či pracovníkov domova pre seniorov. To ale nie je Alžbetin štýl.

V uplynulých týždňoch mala britská kráľovná naozaj bohatý program. Zúčastnila sa viacerých podujatí a chystala sa práve odcestovať do Severného Írska, kde práve prebiehajú oslavy 100. výročia pripojenia k Británii. Je však tiež známe, že nie pre všetkých je to dôvod na radosť a je to búrlivá časť britskej monarchie, už v lete tam prepukli nové nepokoje. Možno teda špekulovať, že aj to by mohlo byť dôvodom, prečo Alžbete neodporúčali vycestovať tam, píše portál The Sun"Kráľovná posiela obyvateľom Severného Írska srdečné priania a teší sa na návštevu v inom termíne," stálo v oficiálnom oznámení Buckinghamského paláca o zrušení návštevy. Lekári jej vraj odporučili niekoľko dní odpočinku.

V apríli sa kráľovná dožila krásnych 95 rokov:

​V miestnej tlači konštatovali, že kráľovná mala v posledných týždňoch nabitý program, ale je v "dobrej nálade". Začiatkom mesiaca má už však Alžbeta II. naplánovaný ďalší program v Glasgowe, kde sa bude konať veľký summit o klíme a tam by už chýbať nemala. Pokiaľ by ho odvolala, potom už bude naozaj namieste zamyslieť sa nad zdravím najdlhšie panujúcej vládkyne. Klimatické otázky sú srdcovou záležitosťou jej syna a následníka trónu, princa Charlesa a poslednú dobu sa začal v tejto otázke angažovať aj princ William, jeho najstarší syn. Z Ameriky sa ozývajú s touto témou aj princ Harry s manželkou, tých už ale v Británii celkom vážne neberú.

Kráľovná si napriek vysokému veku poctivo plní kráľovské povinnosti, avšak návštevu Severného Írska musela kvôli vyčerpaniu odložiť iný dátum: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Panovníčka vo svojom požehnanom veku podľa paláca vraj veľmi neochotne prijala radu lekárov, aby uprednostila odpočinok pred povinnosťami, ale zrejme si na to bude musieť začať zvykať. Nedávno zdroj z paláca prezradil, že jej lekári neodporúčajú piť ani jej obľúbené alkoholické nápoje, dokonca ani pohár suchého Martini či sektu pred spánkom, čo je jej dlhoročný rituál. "Je trochu nefér, že sa v tomto štádiu svojho života musí vzdať jedného z mála potešení," pridal nemenovaný zdroj z jej blízkosti svoj názor. Treba však brať do úvahy, že lekári priam úzkostlivo dbajú na to, aby sa Alžbeta v zdraví dožila na budúci rok jubilea - 70 rokov od momentu, keď si zasadla na trón ako kráľovná najmocnejšej monarchie sveta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie