Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Najtrápnejšie a najzvláštnejšie momenty korunovácie! Vydesila najmä záhadná SMRTKA!
Zdielať na

Najtrápnejšie a najzvláštnejšie momenty korunovácie! Vydesila najmä záhadná SMRTKA!

Archívna reportáž

Karol III. je už konečne aj hlava pomazaná, z božej vôle kráľ. Hoci sa ním stal fakticky v momente skonu jeho matky, najdlhšie vládnucej britskej panovníčky, Alžbety II., slávnostný ceremoniál korunovácie s posvätením cirkvi sa odohral až v sobotu, 6. mája. Hoci bola korunovácia o niečo skromnejšia ako pred 71 rokmi, predsa len išlo o veľkolepý, silný akt. No trapasy a zvláštne momenty sa mu nevyhli.

Dalo sa čakať, že pri vyše trojhodinovej významnej udalosti, vyše dvoch tisíckach hostí a desaťtisícoch ľudí v uliciach nepôjde všetko úplne bez chybičky. O jeden z trapasov sa postarala napríklad aj americká popová speváčka Katy Perry, ktorá vystúpi na korunovačnom koncerte v nedeľu večer. Cestou do Westminsterského opátstva takmer spadla, keď sa jej podlomil podpätok na bielych lodičkách. Zmätená Katy o pár minút neskôr hľadala pomoc u hostí, ktorí už sedeli na svojich miestach, keď blúdila medzi lavicami a pýtala sa, ktoré je jej miesto. Neskôr napísala na Twitter: "Nebojte sa, ľudia, našla som svoje miesto".

Ďalšie nepríjemné chvíle zažil jeden z členov kráľovskej rodiny, keď sa od davu ľudí nedočkal práve príjemnej reakcie. Nebol to ale Harry, ale mladší brat kráľa, princ Andrew. Ľudia ho vypískali, keď sa viezol v sprievode po nákupnej ulici The Mall. Hoci sa princ zúčastnil na bohoslužbe, nemal žiadnu špeciálnu úlohu, pre jeho sexuálne škandály ho ešte jeho matka, Alžbeta II. zbavila všetkých funkcií v rodine.

​No aj princ Harry sa dočkal nie práve príjemnej situácie, keď ho usadili v treťom rade za princeznú Annu, sestru kráľa. Jej extravagantný klobúk s vysokým červeným perím mu totiž bránil vo výhľade, no nezdalo sa, žeby tým nejako trpel, veselo klebetil s manželom jeho sesternice, princeznej Eugenie. Počas tých pár hodín, čo bol prítomný, predviedol podľa odborníka na reč tela  "žoviálne a sebavedomé správanie".

​Kráľ Karol III. zažil hneď dva nechcené momenty. Prvý bol, keď ho uprostred dôležitého vyhlásenia, ktoré mal podpísať, zradilo pero. Z jeho výrazu bolo jasné, že ho to poriadne hnevalo. Druhý trápny moment bol, keď sa mal už korunovaný postaviť z trónu. Zlatý plášť, koruna, žezlo a jablko majú dokopy poriadnu váhu a 74-ročný kráľ musel búchaním upozorniť, aby mu pomohli vstať. Podobné trápenie mala aj kráľovná Camilla - s korunou. Tá je nielen ťažká, ale jej ani veľmi nesedela a musela si ju kde-tu prstom pridržiavať. Nehovoriac o tom, že na záver, keď mávala s kráľom z balkóna Buckinghamského balkóna, sa jej zjavne triasla hlava - zrejme ju zradil krk, ktorý už nezvládal váhu koruny. Napokon, známe sú aj slová Alžbety II. z dňa jej korunovácie: "Dajte mi to už dole, bolí ma z toho hlava".

​Hoci bol kráľovský pár nepochybne najsledovanejší, pozornosť na seba strhla aj rodina jeho následníka, princa Williama s manželkou Kate. Tá očarila krásou a štýlom, no azda najviac fanúšikov si opäť raz získal malý Louis. Päťročný kráľovský syn najprv rozptyľoval pozornosť divákov zívaním a vrtením sa, a keď sa bohoslužba chýlila ku koncu, omylom zaspieval národnú hymnu "God Save The Queen". Rovnako vyvádzal psie kusy aj na balkóne s rodinou, no na malé dieťa sa za drobné nezbedy skutočne nikto nemôže hnevať.

​No absolútne najzáhadnejším a aj najdesivejším momentom dňa bola sekunda, keď v pozadí diania vo Wstminsterskom opátstve prebehla postava v čiernom hábite, akoby s kosou v ruke. Detaily sa rozoznať nedali, no rozhodne všetci sa zhodli na tom, že jednoznačne pripomínala smrtku alebo "zubatú" - teda nositeľku smrti. Vystrihnutých pár sekúnd zdieľal istý chlapík na Twitteri a rozpútal tým šialenstvo a príležitosť na vtipy zároveň. Mnohí žartovali v duchu, že "tak predsa sa Meghan na korunovácii ukázala", ďalší odkazovali na zosnulú princeznú Dianu, iní v postave videli Drakulu, Obi-Wan Kenobiho či Darth Vadera. No našli sa aj takí, ktorí sa skutočne vydesili a obávajú sa o kráľov život. Z kráľovského dvora zatiaľ vysvetlenie neprišlo.

Mnohí si ale iste spomenuli na predpoveď istého Logana Smitha o dátume skonu kráľovnej Alžbety II. (†96). Ešte v júli minulého roka vyslovil, kedy sa to stane a trafil sa úplne presne. O to desivejšie ale vyznieva jeho predpoveď súvisiaca s odchodom na večnosť jej syna, nového kráľa Karola III. Ten sa podľa Smitha nedožije tak vysokého veku ako jeho mama, stará mama či prastará mať. Zomrie vraj 28. marca 2026. Ostáva veriť, že sa tentokrát mýli a aj tá smrtka bola len niekoho nemiestny žart.

Najčítanejšie