Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zverejnili úmrtný list kráľovnej. Príčina smrti je jasná, no je tam aj smutný detail!
Zdielať na

Zverejnili úmrtný list kráľovnej. Príčina smrti je jasná, no je tam aj smutný detail!

Archívna reportáž

Kráľovná Alžbeta II. zomrela pred tromi týždňami vo veku 96 rokov. Naposledy vydýchla vo svojom obľúbenom sídle, na škótskom zámku Balmoral. Pred desiatimi dňami sa konal veľkolepý štátny pohreb, verejnosť už videla aj náhrobný kameň, z ktorého je jasné, že navždy spočinula po boku rodičov, aj svojho milovaného manžela, princa Philipa. A teraz vyšli najavo posledné detail, spojené s jej úmrtím.

​​Na verejnosť sa aktuálne dostal úmrtný list panovníčky. Žiadna senzácia sa nekonala, čo sa týka príčiny úmrtia. Verdikt je jasný a celkom logický - kráľovná zomrela "na starobu". Generálny matrikár pre Škótsko Paul Lowe potvrdil, že úmrtný list kráľovnej bol zaregistrovaný 16. septembra v Aberdeenshire. V dokumente sa uvádza, že 96-ročná panovníčka zomrela 8. septembra o 15.10 h na zámku Balmoral v Ballateri. Úmrtie svojej matky nahlásila princezná Anna.

Ako osvedčujúci lekár je uvedený Douglas James Allan Glass, ktorý bol kráľovniným lekárom v Škótsku.. Ako jediná príčina smrti bol uvedený vysoký vek, pričom k úmrtiu neprispeli žiadne iné faktory. Zo záznamu vyplýva, že kráľovná zomrela len niečo vyše troch hodín predtým, ako túto správu oznámil Buckinghamský palác vo vyhlásení o 18.30 hod.

Pre Veľkú Britániu znamená skon 70. rokov panujúcej Alžbety II. obrovskú zmenu a šok:

​Čas úmrtia odhaľuje smtuný fakt, že kráľovná zomrela v čase, keď za ňou mnohí členovia jej rodiny ešte len cestovali. Kráľ Karol III., jeho manželka Camilla a princezná Anna boli na Balmorale, pretože už boli v Škótsku, kde si plnili svoje záväzky. Princ z Walesu, gróf a grófka z Wessexu a vojvoda z Yorku prileteli na letisko v Aberdeene o 15.50 h a na Balmoral dorazili krátko po piatej. Vojvoda zo Sussexu, ktorý cestoval samostatne, dorazil na Balmoral krátko pred 20. hodinou.

Škótsky národný archív

​Vážne obavy o kráľovnin život sa objavili približne o 12.35 hod., keď Buckinghamský palác vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že lekári majú obavy o kráľovnino zdravie. Staroba, ako príčina smrti, je akceptovateľná, ak sa lekár potvrdzujúci úmrtie staral o pacienta dlhý čas, nevedel o žiadnej chorobe alebo zranení, ktoré prispelo k úmrtiu, a pozoroval postupný pokles celkového zdravotného stavu a fungovania osoby. Okrem problémov s pohybovým aparátom Alžbeta II. iné zásadné problémy nemala. Podľa tradície trávila letné prázdniny na Balmorale a len dna dni pred smrťou vykonala jednu zo svojich hlavných štátnických povinností, keď požiadala Truss, aby zostavila vládu a stala sa premiérkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie