Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Harry a Meghan sa definitívne rozhodli! TAKTO to je s ich návratom do služieb kráľovnej!
Zdielať na

Harry a Meghan sa definitívne rozhodli! TAKTO to je s ich návratom do služieb kráľovnej!

Archívna reportáž

Po vyše roku od Megxitu, ako nazývajú Briti odchod princa Haryho a Meghan z Británie, nastala ďalšia fáza vo vzťahu týchto dvoch rebelov voči kráľovskému dvoru. Spočiatku to mali dobre vyšpekulované. Hoci nebudú žiť na britských ostrovoch, budú si občas naďalej plniť povinnosti v rámci reprezentácie britského kráľovstva ako tzv. starší členovia kráľovského dvora. Túto možnosť však kráľovná jednoznačne odmietla ešte vlani v marci po zasadnutí najvyšších členov rodu na čele s princom Charlesom, následníkom trónu. A následne sa celý plán začal vojvodom zo Sussexu rúcať ako domček z karát.

Na definitívne rozhodnutie páru či sa vrátia k plneniu si svojich pracovných povinností členov kráľovskej rodiny a na vyjasnenie ich postavenia nechala kráľovná Harrymu a Meghan ešte rok času. Ale už od januára medzi princom Harrym a najvyššími členmi rodu prebiehali viaceré rozhovory na diaľku. Dokonca s ním vraj viedla až hodinu dlhý telefonický rozhovor samotná kráľovná Alžbeta II., jeho stará mama. Zrejme nebolo preto pre nikoho z nich prekvapením, keď vojvodovia zo Sussexu oficiálne oznámili, že sa do Británie nevrátia plniť si svoje pracovné kráľovské povinnosti. Je známe, že v USA si pár založil vlastnú nadáciu Archewell a získal lukratívne zmluvy s Netflixom a Spotify.

Oficiálne prehlásenie paláca na seba nedalo dlho čakať. "Na základe rozhovoru s vojvodom kráľovná písomne potvrdila, že pri odstúpení od práce v rámci kráľovskej rodiny nie je možné pokračovať v zodpovednosti a povinnostiach, ktoré život zasvätený verejnej službe prináša," stálo v písomnom vyjadrení kráľovnej, píše portál The Sun. Pár vojvodov zo Sussexu tak stratí viaceré čestné funkcie a patronáty nad spolkami. Harry bude zbavený aj čestných vojenských titulov, čo je súčasťou dohody. To znamená, že Harry už nebude mať ani svoje vojenské tituly v Royal Marines, RAF Honington, Royal Navy Small Ships a Diving, na ktorých mu veľmi záležalo. Meghan prišla aj o patronáty v Kráľovskom národnom divadle či Asociácii univerzít Commonwealthu.

Harry obhajoval "megxit" od začiatku, hoci mu to nie všetci verili:

​Princ Harry a Meghan okamžite zareagovali na rozhodnutie kráľovnej prehlásením na ich stránkach: "Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sú naďalej oddaní svojej povinnosti a službe Spojenému kráľovstvu na celom svete a ponúkajú svoju trvalú podporu organizáciám, ktoré zastupovali bez ohľadu na ich oficiálnu úlohu." A ďalej doplnili: "Všetci môžeme žiť život v službe. Služba je univerzálna." Ich hovorca tvrdí, že niet pochýb o tom, že Harry a Meghan si chceli udržať pozície, ktoré stratili. Na kráľovskom dvore to považujú za opovážlivosť. Poburujúce, nemysliteľné či opovrhnutia hodné - tak nazývajú reakciu Harryho a Meghan ľudia z blízkosti kráľovskej rodiny. 

​Na celom svete sa očakáva s napätím rozhovor páru vojvodov so slávnou americkou moderátorkou Oprah Winfrey, ktorý bude odvysielaný na CBS začiatkom marca. Odborník na kráľovský dvor si myslí: "Chcú publicitu, ale podľa vlastných predstáv." Domnieva sa tiež, že svoje služby kráľovnej a kráľovstvu presunuli na Hollywood z pre neho jasného dôvodu. "Neboli hlavnou udalosťou vo Veľkej Británii a vedeli, že nikdy nebudú," vyjadril sa. Princ Harry a Meghan môžu byť spokojní, kráľovná im titul vojvodov zo Sussexu, ktorý od nej dostali ako svadobný dar, nezobrala. A Harry bez ohľadu na to, čo sa stalo, bude vždy vnukom kráľovnej, synom budúceho kráľa a bratom budúceho panovníka. To sa jednoducho nikdy nezmení.

Súvisiace články

Najčítanejšie