Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pre mňa je nesmrteľný, hovorí Bíla (48) o Hapkovi (†70)
Zdielať na

Pre mňa je nesmrteľný, hovorí Bíla (48) o Hapkovi (†70)

Za hudobným géniom Petrom Hapkom smútia aj Česi aj Slováci. Skladateľ, ktorý zomrel v utorok večer trpel Parkinsonovou chorobou a bol pripútaný na invalidný vozík. Speváčka Lucie Bílá ho vnímala ako nesmrteľného...

Hoci to čakal snáď každý, smrť Petra Hapku šokovali celú obec Okoř. "Bol veľmi fajn, mali sme ho radi. Nikdy sa nestránil od ostatných ľudí," hovorí obyvateľka obce.

V miestnej krčmičke mal hudobný génius svoj stôl a stoličku. Každý deň si práve na tomto mieste vychutnával obľúbený čaj s rumom.

Pri bráne horia sviečky a domáce zvieratá sa svojho pána už nedočkali.

Trpel parkinsonom

Posledné roky boli pre Hapku ťažké. Po narkóze pri operácii bedrového klbu sa u neho objavila Parkinsonova choroba. Nemohol chodiť, nespoznával kamarátov a bol pripútaný na invalidný vozík. Skončil aj na psychiatrii. Poprosil lekárov, aby ho pustili. Chcel zomrieť doma, čoho sa nakoniec aj dočkal.

Bílá: pôsobil na mňa ako nesmrteľný

Za výnimočným hudobným skladateľom smútia aj českí aj slovenskí umelci. "Ja som vždy o Petrovi hovorila, že na mňa pôsobí ako nesmrteľný. vyzeral ako highlander, ktorý je tu už asi tisíc rokov...Jeho hudba a pesničky, v ktorých je veľká pravda sú nesmrteľné," hovorí speváčka Lucie Bílá.

Pozrite si priloženú reportáž:



Richard Müller sa o smrti Petra Hapku dozvedel na koncerte s Fragile. "Pribehla ku mne členka nášho štábu a povedala mi, že Peter zomrel. Zhodou okolností sme mali jeden z prídavkov Štěstí je krásna věc, tak som to oznámil publiku a zaspievali sme Štěstí," hovorí Müller.

"Niekedy zavolal ešte v teň deň alebo za dvadsať rokov a povedal mám to. Ale keď to povedal, že zavolá, tak to bolo napríklad aj o štvrť na štyri ráno. Ale vždy mi to za to stálo," spomína na Hapku jeho spolupracovník Michal Horáček.

"Zatiaľ čo všetci naši skladatelia ponúkali spevákom pieseň, keď nebola otextovaná v nejakej svahilštine alebo pseudoangličtine, Peter nie. Ten išiel do hĺbky francúzskej dramatičnosti ako správny šansónier a ponúkal pesničky v pseudofrancúzštine," spomína na Hapku Karel Gott.

Súvisiace články

Najčítanejšie