Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zomrel spevák a skladateľ Petr Hapka (†70)
Zdielať na

Zomrel spevák a skladateľ Petr Hapka (†70)

Vo veku sedemdesiat rokov zomrel známy český skladateľ, spevák a dirigent Petr Hapka. Umelec bojoval s vážnou chorobou. Správu o smrti priniesol český denník Blesk.cz.

Známy český umelec zomrel doma v Okoři neďaleko Prahy. Od minulého decembra sa liečil v domácom prostredí, kde sa o neho dlhšiu dobu starala rodina.

V posledných mesiacoch bol veľmi chorý. Vlani v marci sa podrobil operácii bedrového kĺbu, neskôr sa u neho objavila Alzheimerova choroba, kvôli ktorej nevychádzal z domu. Nejaký čas musel byť hospitalizovaný v psychiatrickej liečebni v Bohniciach.

Bol dvakrát ženatý a dohromady má sedem detí, píše český blesk.cz. Ešte v roku 2013 ho vídavali s dvadsaťjedenročnou priateľkou Kateřinou.

isifa/Lidové noviny/TOMAS KRIST

Geniálna umelecká dvojica

Hapka sa narodil v roku 1944. Pochádzal z kultúrne založenej rodiny. Jeho matka bola operetnou speváčkou a otec maliarom.

Odmalička sa venoval hudbe a jeho talent bol údajne rozpoznaný už v troch rokoch, kedy sa naučil hrať na klavír. Ten sa stal jeho hlavným nástrojom po celý život aj napriek tomu, že vyštudoval hru na violu.

Patril k najvýraznejším postavám povojnovej populárnej hudby. Preslávil sa ako nezameniteľný "prírodný" spevák a v neposlednej rade aj ako lev salónov, ktorý si ako málokto dokázal užívať život a o ktorom kolovali rôzne legendy.

ISIFA

Pre Hapkovu kariéru bola najpodstatnejšia spolupráca s textárom Michalom Horáčkom

Tvoril geniálnu autorskú dvojicu s textárom Michalom Horáčkom. Preslávil sa predovšetkým piesňami ako Dívam se dívam, Levandulová, Kocour se schoulil na tvůj klín, S cizí ženou v cizím pokoji, Štestí je krásná věc, Individualita či Bude mi lehká zem.

Ich úspešná spolupráca pokračovala ešte za minulého režimu na albume V penziónu Svět (1988), na ktorom sa okrem Hany Hegerovej podieľal napríklad Richard Müller či Michael Kocáb.

Bílá, Nohavica, Kirschner

V rovnakom koncepte pokračovala dvojica v autorských albumoch i po zmene režimu. Do svojho okruhu vlákala množstvo nových tvári od Lucie Bílej, cez Jaromíra Nohavicu po Janu Kirschner.

Posledný projekt, ktorý Michal Horáček s Petrom Hapkom vytvoril, bolo predstavenie a album Kudykam (2009).

Pozrite si priloženú reportáž:

Rovnakou mierou ako piesňami sa preslávil i svojou filmovou hudbou. Zložil ju k viac než osemdesiatim filmom, či televíznym seriálom. Je medzi nimi napríklad Tisícročná včela, Panna a netvor či Upír z Feratu.

Súvisiace články

Najčítanejšie