Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako znížiť náklady na prevádzku klimatizácie?
Zdielať na

Ako znížiť náklady na prevádzku klimatizácie?

SLOVENSKO / Chladenie domácnosti počas horúcich letných dní nemusí zvýšiť vaše účty za elektrinu. Stačí ak si vyberiete správnu klimatizáciu u tých najlepších.

Spotreba klimatizácie závisí nielen na jej príkone a zaradenia do energetickej triedy, ale aj od spôsobu akým ju používate a miesta, kde ju nainštalujete. Všetky tieto faktory výrazne vplývajú na výslednú sumu, ktorú za chladenie vašej domácnosti zaplatíte. Treba však začať od začiatku. Montáži a samotnému používaniu klimatizácie predchádza výber konkrétneho modelu.

Spotrebu, ktorú bude klimatizácia do domu alebo bytu mať, by ste si mali spočítať ešte pred jej kúpou. Zvyčajne platí, že čím lacnejšie zariadenie, tým je jeho spotreba vyššia. Investícia do síce drahšej ale úspornejšej klimatizácie sa vám preto rozhodne vyplatí. Keďže v letných mesiacoch bude klíma vo vašej domácnosti v prevádzke takmer nonstop. Na čo si dať pri kúpe klimatizácie pozor, aby chladenie počas horúcich letných dní príliš nezvyšovalo vaše účty za elektrinu?

Prečítajte si pred kúpou energetický štítok klimatizácie

Kúpa klimatizácie je investícia na dlhšiu dobu a bude v prevádzke každý deň. Preto by ste nemali hľadieť len na jej chladiace vlastnosti, inteligentné funkcie či vzhľad. Ak si chcete vybrať skutočne úsporný model, ktorého používanie nezasiahne do rodinného rozpočtu, pozorne preštudujte aj energetický štítok, ktorým každé elektrické zariadenie disponuje. Ak jednotlivým skratkám uvedeným na štítku nerozumiete, neváhajte a oslovte zodpovedného zamestnanca.

Pri výbere klimatizačného zariadenia sa okrem jeho výkonu zamerajte aj na účinnosť, teda energetickú efektívnosť, ktorú má zariadenie pri najvyššom výkone. Neplatí totiž, že ak má jednotka výkon napríklad 3,5 kW, spotrebuje toľko isto elektrickej energie.

Je dobré, aby ste na začiatok vedeli, že veľmi dôležitým parametrom je energetická účinnosť. Na štítku ju označujú ukazovatele SEER (pomer sezónnej energetickej účinnosti pri chladení) a SCOP (sezónny koeficient výkonu pri vykurovaní). Tieto hodnoty ukazujú skutočný výkon klimatizácie v reálnych podmienkach počas celej sezóny. 

Podľa ich hodnoty je klimatizácia zaradená do energetickej triedy A+++ až G. Čím je hodnota koeficientu vyššia, tým je klimatizačná jednotka pri uvedenom najvyššom výkone úspornejšia a efektívnejšia. Ak si chcete vybrať čo najúspornejšie zariadenie, mali by ste siahnuť po klimatizácii, ktorá je označená A+ a vyššie. Čím menej elektrickej energie klimatizácia spotrebuje, tým má menší dopad na životné prostredie a rovnako aj na výšku vašich účtov za elektrinu.

Vyberte si klimatizáciu s invertorom 

Ak chcete, aby bola vaša klimatizácia do bytu alebo domu úsporná a zároveň efektívna, vyberte si jednotku s invertorom. Tieto modely sú síce cenovo náročnejšie, avšak z dlhodobého hľadiska výhodnejšie a energeticky úspornejšie. Suma za drahšiu klimatizáciu sa vám môže za dva až tri roky vrátiť.

Technológia invertor automaticky upravuje počet otáčok kompresora podľa aktuálnych podmienok v miestnosti, a tak vplýva na výkon a spotrebu klimatizácie. Regulácia výkonu klimatizácie umožňuje účinnejšie nastavovanie teploty. Klimatizácia vybavená invertorovou technológiou dosiahne požadovanú teplotu za polovičný čas a je zároveň úspornejšia ako jednotka, ktorá invertor nemá. 

Klimatizačné zariadenie môže byť v prevádzke nepretržite a invertor dokáže udržiavať v miestnosti stálu požadovanú teplotu bez toho, aby sa klimatizácia neustále zapínala a vypínala. Použitím rovnomerne nižšieho výkonu na udržanie teploty v miestnosti taktiež znižuje spotrebu elektrickej energie. Na trhu sú ešte stále dostupné aj klimatizácie bez invertora, označované ako On/Off. Tie však pracujú s rovnakým výkonom bez ohľadu na teplotu v miestnosti. Majú teda oveľa vyššiu spotrebu elektrickej energie ako klimatizácie s invertorom. 

Znížte prevádzkové náklady klimatizácie na minimum

Prevádzkové náklady klimatizácie môžete znížiť na minimum vhodným umiestnením a správnym používaním klimatizácie. 

  • Vnútornú jednotku neinštalujte na steny, ktoré sú väčšiu časť dňa vystavené slnečnému žiareniu alebo v blízkosti veľkých okenných plôch. Môže tak dochádzať k prehrievaniu klimatizácie, a tým vyššej spotrebe elektrickej energie, pretože zariadenie musí chladiť miestnosť s vyšším výkonom. Pri nevhodnom umiestení zariadenia, sa aj z najúspornejšej klimatizácie stane ekologický strašiak, pohlcovač elektrickej energie a vašich financií.
  • Nielen zo zdravotného ale i z hľadiska úspory energie by ste mali byť vašu klimatizáciu správne nastaviť. Platí pravidlo, že teplotný rozdiel medzi vonkajšou teplotou v tieni a vnútorným prostredím by nemal presiahnuť 6°C. Ak sa teda teplota vonku pohybuje okolo 30°C, klíma by mala byť nastavená na 24 – 25°C.
  • Nezabúdajte, že pri úspornom používaní klimatizácie platí, že všetky okná v miestnosti by mali byť zatvorené. Teplý vzduch prúdiaci do priestoru zvyšuje výkon klimatizačnej jednotky a tým aj spotrebu elektrickej energie, pretože klimatizácia sa ho snaží neustále ochladzovať. Keďže však v klimatizovanej miestnosti prúdi stále ten istý ochladený vzduch, je potrebné ju aj pravidelne vetrať. Chladný vzduch nie je čerstvý vzduch. Vetrajte skoro ráno alebo neskôr večer, keď je vonkajšia teplota i vzduch chladnejší. Pred vyvetraním miestnosti vypnite vašu klimatizáciu a na niekoľko minút otvorte okná i dvere dokorán.
  • Nezabudnite klimatizáciu pravidelne čistiť. Nedostatočná starostlivosť sa môže prejaviť skrátením životnosti klimatizačnej jednotky, vyššími nákladmi na prevádzku alebo zvýšením rizika jej poškodenia. Ak však budete svoju klimatizáciu pravidelne udržiavať a servisovať u odborníkov znížite riziko vašich zdravotných problémov, zvýšite výkon klimatizácie, znížite jej spotrebu a predĺžite životnosť.

Ak bývate v rodinnom dome, riešením sú fotovoltické panely umiestnené na vašej streche. Prostredníctvom nich môžete klimatizáciu napojiť priamo na slnečnú energiu, ktorá je zadarmo. Prevádzka chladiaceho zariadenia vás tak nebude stáť ani euro.

Získajte klimatizáciu s elektrinou zdarma od ZSE

Radi by ste si zaobstarali do bytu alebo domu klimatizáciu, no obávate sa vyššej vstupnej investície? ZSE má pre vás skvelé riešenie. Špičková klíma do bytu alebo domu môže byť vaša aj na splátky. Klimatizácia vás pritom nebude stáť viac ako 1 EUR na deň.  V ponuke ZSE Klima Bezstarosti si môžete vybrať z modelov už od 31 EUR/ mesiac. 

Navyše získate bonus v podobe elektriny pre vašu klimatizáciu zadarmo. Znamená to, že elektrinu, ktorú vaša klimatizácia spotrebuje už navyše neplatíte. Počas splácania nedostanete žiadnu faktúru za elektrinu, ktorú klimatizácia pre chladení alebo vykurovaní spotrebuje. Okrem toho je v cene splátok zahrnutá i pravidelná servisná ročná prehliadka, aby ste mali istotu, že vaše klimatizácia funguje správne. Na zariadenie sa zároveň počas doby splácania vzťahuje záruka.

Súvisiace články