Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kroje idú opäť do módy, mať na sebe aspoň kúsok ľudovej výšivky je "IN"
Zdielať na
Móda

Kroje idú opäť do módy, mať na sebe aspoň kúsok ľudovej výšivky je "IN"

SLOVENSKO / Kroje sú dôležitou súčasťou našej kultúry a pozor, opäť idú do módy. Nie je to už len výsada folklórnych festivalov či vystúpení súborov. Odevné prvky z našej bohatej ľudovej tradície prenikajú aj do bežného života. Možno raz príde čas, keď sa opäť, aspoň v nedeľu, začnú ľudia odievať do krojov, ako to je napríklad v Rakúsku či v nemeckom Bavorsku.

Na prelome 19. a 20. storočia bolo na Slovensku až 60 - 70 variantov krojov. Mnohé z vecí, ktoré sa kedysi používali, už definitívne zanikli, ale kroje zostali. Dnes ich nosia folkloristi pri vystúpeniach, no ešte pred sto rokmi to bol všedný odev. Kroje boli rôzne, pracovné, sviatočné aj svadobné. Vo všeobecnosti vo väčšine lokalít platilo, že čím pestrejší, komplikovanejší kroj, tým bol na vzácnejšiu príležitosť. 

Kroje patria k nášmu kultúrnemu dedičstvu a nenosia ho len starenky do kostola, s hrdosťou si ho oblieka čoraz viac mladých ľudí. "Je veľmi dôležité si tieto kroje zachovať, aj takýmto spôsobom si to udržiavať, že sa ľudia zabavia v tých krojoch a tým pádom si také väčšie puto vytvoria k nášmu tradičnému kostýmu a k našej slovenskej identite," hovorí folklorista Jerguš Tesák.

Prečo mladí čoraz viac siahajú po prvkoch z našej tradičnej kultúry, vysvetľuje folkloristka Terézia Falťanová: "Cítia sa hrdo v kroji a užívajú si, že majú slovenský kroj, ako keby našli vlastnú osobnosť." Kabelka, opasok, čelenka, čepiec či košieľka s výšivkou - čoraz častejšie nosia ľudové motívy mladí ľudia aspoň na niektorých súčastiach odevu.

O kroje sa zaujíma aj stále viac návrhárov a krásnu poctu predviedla už po druhýkrát na plese v opere Tamara Heribanová. Možno bude inšpiráciou aj pre ďalších. 

Zdielať na

Súvisiace články