Jasno
21°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Pomýlili sa..? Harrymu a Meghan dopriali na návšteve kráľovské pocty, v paláci nie sú nadšení!
Zdielať na

Pomýlili sa..? Harrymu a Meghan dopriali na návšteve kráľovské pocty, v paláci nie sú nadšení!

Archívna reportáž

Do Nigérie priletel z Londýna, kde sa však s otcom napokon nestretol

Po štyroch rokoch od odchodu Sussexovcov z britského kráľovského dvora a odobratí ich kráľovských funkcií, si aktuálne užili najvyššie pocty v Nigérii. Vybrali sa tam na pozvanie v rámci osláv vstupu Nigérie ako prvej africkej krajiny do športových zápolení v rámci Invictus Games, ktoré pred desiatimi rokmi založil princ Harry v Londýne. Honosný spôsob, akým ho tam spolu s Meghan privítali, ale nebol po vôli ako kráľovi Karolovi II., tak ani princovi Williamovi.

​Krátko po tom, ako mal princ Harry špeciálny prejav v londýnskej Katedrále sv. Pavla k desiatemu výročiu založenia Invictus Games, sa k nemu na letisku Heathrow pripojila aj Meghan a odleteli spolu do Nigérie. Ich privítanie a pobyt s najvyššími poctami bol pripravený tak, akoby sa jednalo o kráľovskú návštevu. Kráľovský komentátor Tom Quinn uviedol pre The Mirror: "William je načisto zúrivý a odhodlaný nájsť spôsob, ako tomu v budúcnosti zabrániť. Kráľ Karol je vraj rozčúlený viac, ako kedykoľvek predtým." Sussexovci totiž stratili svoje kráľovské funkcie po ich odchode z paláca a na podobné pocty nemajú nárok.

Quinn ďalej vysvetľoval, že konali na vlastnú päsť, akoby chceli dať najavo, že odmietajú prijať, že už nie sú pracujúcimi reprezentujúcimi členmi kráľovskej rodiny. Kráľovská rodina sa vraj obávala, že sa Sussexovci "pokúsia vytiahnuť nejaký trik" a ich návšteva Nigérie "potvrdila ich najhoršie obavy". Akoby chceli kráľovi a princovi Williamovi odkázať: "Nepotrebujeme vaše povolenie byť pracujúcimi členmi kráľovskej rodiny, budeme to robiť podľa našich vlastných podmienok, kedykoľvek a kdekoľvek budeme chcieť."

Meghan naplno využila vo svojich prejavoch, že je podľa genealogického testu zo 43 % Nigérijčanka a vyjadrila sa, že je vo "svojej krajine". Na Deň matiek prehlásila, že je pre ňu dojímavé dozvedieť sa viac o "svojom dedičstve, o ktoré sa môžem podeliť so svojimi deťmi." Napriek súkromnej povahe ich návštevy sa itinerár páru podobal ich oficiálnej kráľovskej návšteve.  V meste Lagos dokonca Meghan poctili traja tradiční vládcovia kráľovskými titulmi. Obi z Onitsha, Jeho Veličenstvo Igwe Nnaemeka Alfred Ugochukwu Achebe pokrstil Meghan "Ada Mazi“, čo znamená "dcéra paláca predkov Igbov" a Oluwo z Iwolandu Oba Abdulrasheed Adewale Akanbi ju pokrstil jorubským menom "Adetokunbo", čo znamená "kráľovná spoza morí". Sussexovci si to nepochybne užívali, v Buckinghamskom paláci už menej, ale zabrániť akejkoľvek krajine, aby jednala so svojimi hosťami ako uzná za vhodné, asi nedokážu.

Najčítanejšie