Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Londýn žiali, kráľovná sa vydala na poslednú cestu. Žialiaci Harry a William kráčali spolu s otcom
Zdielať na

Londýn žiali, kráľovná sa vydala na poslednú cestu. Žialiaci Harry a William kráčali spolu s otcom

Archívna reportáž

Zosnulá kráľovná v stredu absolvovala svoju poslednú a najsmutnejšiu cestu z Buckinghamského paláca do Westminster Hall v sprievode kráľovskej rodiny. Do pondelka, keď sa bude konať pohreb, bude ležať v štátnej opatere.

​Kráľ Karol III., jeho traja súrodenci a synovia princ William a princ Harry, kráčali za rakvou, aby  odovzdali Jej Veličenstvo jej "poddaným". Počas mimoriadneho a dojímavého 38-minútového pochodu po preplnenej ulici Mall až na Parlamentné námestie ju jej najbližší sprevádzali do Westminsteru, kde spočinie pred pondelňajším pohrebom. Trasu lemovali státisíce ľudí, mnohí plačúc, vzdávajúc hold zosnulej panovníčke.

Dnes o 14.22 kráľovnú odviezli na koči so zbraňami po ulici The Mall, čo je tradícia, ktorá sa datuje od smrti jej prababičky kráľovnej Viktórie v roku 1901. V pohrebnom sprievode kráčali jej deti, vnúčatá a ďalší starší členovia kráľovskej rodiny. Rakva dorazila do Westminster Hall o 15.00 h, kde ju umiestnili na katafalk - vyvýšenú plošinu, na ktorej bola jej koruna, guľa a žezlo. Sophie, grófka z Wessexu, sa pri prenášaní rakvy rozplakala.

​Kráľovnina rakva vstúpila do Westminsterskej siene za spevu žalmu 139 zboru Westminsterského opátstva a zboru Kráľovskej kaplnky Jeho Veličenstva v paláci svätého Jakuba. Arcibiskup z Canterbury potom prečítal úvodnú modlitbu. Rodina stála v tichosti pri krátkej bohoslužbe, ktorú zosnulá panovníčka pripravila spolu s anglikánskou cirkvou pred svojou smrťou.

Keď kráľ a kráľovná manželka opúšťali Westminsterskú sálu, bolo počuť výkriky "Boh ochraňuj kráľa", a o 15.30 sa rozozvučal Big Ben. Kráľovské páry opúšťali budovu bok po boku, vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sa držali za ruky a princezná z Walesu hladila svojho manžela po ruke.

​William a Harry odložili svoj spor a stáli vedľa seba, keď sprevádzali svoju milovanú babičku do parlamentu. Ich manželky cestovali oddelene v autách. Počas bohoslužby stáli starší členovia kráľovskej rodiny vo formácii čelom k rakve na katafalku s fialovým poťahom, ktorý bol v každom rohu širokej šarlátovej plošiny lemovaný vysokou žltou blikajúcou sviečkou.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Kráľ a kráľovná manželka stáli spolu asi meter od seba, za nimi princezná kráľovská a viceadmirál sir Tim Laurence, potom vojvoda z Yorku sám a v ďalšom rade gróf a grófka z Wessexu. Za nimi boli princ a princezná z Walesu, za Williamom vojvoda zo Sussexu a priamo za Kate vojvodkyňa zo Sussexu. Westminsterský kríž bol umiestnený na čele rakvy.

​Keď prišla rakva s kráľovnou, Karol III., William a Anna zasalutovali. Harry a princ Andrew, ktorí majú zakázané nosiť vojenskú uniformu, namiesto toho sklonili hlavu. Princezná Kate z Walesu, ktorá bola viditeľne dojatá, mala na sebe brošňu s diamantovými a perlovými listami, ktorá patrila kráľovnej. Jej manžel mal na sebe medailu za službu v Afganistane, KCVO a hviezdu a zlatú, diamantovú a platinovú jubilejnú medailu.

Od 17. hodiny sa Briti začali radiť okolo rakvy, aby vzdali úctu najdlhšie vládnucej britskej panovníčke, pričom sa očakáva, že pred štátnym pohrebom v pondelok sa bude stáť v rade až 30 hodín, aby ju ľudia mohli vidieť. Rad tiahnuci sa centrom Londýna od Victoria Tower Gardens sa už teraz blíži k dĺžke troch kilometrov - takmer k mostu Tower Bridge.

Súvisiace články

Najčítanejšie