Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľudia vyšli do ulíc, posledná cesta kráľovnej po jej milovanej Británii sa začala
Zdielať na

Ľudia vyšli do ulíc, posledná cesta kráľovnej po jej milovanej Británii sa začala

Archívna reportáž

Narodila sa v srdci Anglicka, zomrela v Škótsku. Kráľovná milovala svoje sídlo Balmoral, no azda nikto nečakal, že práve tam vydýchne naposledy. No aj vďaka tomu sa s ňou môže rozlúčiť v podstate celá Veľká Británia.

​Tisíce ľudí stoja v uliciach, aby sa rozlúčili s panovníčkou, ktorá 70 rokov z jej 96 rokov trvajúceho života obetovala korune. Rakva kráľovnej Alžbety II. zabalená do škótskej kráľovskej zástavy je na ceste z Balmoralu do Edinburghu. Pohrebný voz sa presúva do paláca Holyroodhouse v rámci cesty do Londýna pred jej pohrebom 19. septembra. Kráľovnina dcéra, princezná Anna, cestuje v druhom aute na 280km dlhej ceste v sprievode svojho manžela, viceadmirála sira Tima Laurencea.

Rakva by mala doraziť do Edinburghu po zhruba šesťhodinovej ceste, počas ktorej prejde cez Aberdeen a Dundee. Predtým, než kráľovná naposledy opustila Balmoral, šesť lesníkov z jej sídla Balmoral uložilo jej dubovú rakvu do pohrebného auta. Veniec na rakve obsahuje niektoré z kráľovniných obľúbených kvetov, ktoré boli všetky narezané na panstve - biely vres, georgíny a sladký hrášok, flox a borovica.

Momentom skonu kráľovnej sa stal kráľom jej najstarší syn Charles:

​Keď sprievod dorazil do Ballateru, najbližšej dediny k Balmoralu, smútiaci hádzali na cestu kvety, pričom niektorí z nich priviazali na zábrany vlajky Únie. Po príchode do Edinburghu zostane kráľovnina rakva cez noc v Holyroodhouse - oficiálnom sídle panovníčky v Škótsku.

​V pondelok popoludní pôjde rakva do katedrály svätého Gilesa v sprievode kráľa a ďalších členov kráľovskej rodiny. Rakva bude vystavená 24 hodín a verejnosť jej bude môcť vzdať úctu. Večer sa v katedrále uskutoční bohoslužba. Nasledujúci deň bude princezná Anna sprevádzať rakvu svojej matky na ceste z edinburského letiska späť do Buckinghamského paláca cez RAF Northolt. V stredu popoludní bude rakva prevezená do Westminster Hall, kam dorazí o 15:00 SEČ. Od štvrtka budú pred pohrebom nasledovať štyri dni štátneho pohrebu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

V Londýne kráľ Charles vyzdvihol kráľovninu "neprekonateľnú vládu", keď prehovoril k nástupníckej rade, kde bol formálne vyhlásený za monarchu. Na slávnostnom ceremoniáli schválil aj štátny sviatok na deň kráľovninho pohrebu. Kráľovnina rakva bude vystavená štyri dni pred svojím pohrebom vo Westminsterskom opátstve, ktorý sa bude konať v pondelok 19. septembra. Verejnosť si počas tohto obdobia bude môcť pozrieť rakvu. Jej cesta sa skončí veľkolepým štátnym pohrebom, ktorý uvidí mnoho ľudí po prvýkrát v živote - posledným bol pohreb sira Winstona Churchilla v roku 1965. Sprievod pôjde z Londýna na Windsorský zámok. Kráľovná bude uložená do hrobu v kaplnke kráľa Juraja VI. vo Windsore. 

Súvisiace články

Najčítanejšie