Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zomrela česká seriálová a divadelná hviezda! Sympatický herec mal len 50 rokov
Zdielať na

Zomrela česká seriálová a divadelná hviezda! Sympatický herec mal len 50 rokov

Zdroj: saldovo-divadlo.cz

Česká seriálová, ale najmä divadelná scéna prišla o ďalšieho herca. V pomerne mladom veku, len 50 rokov, odišiel z tohto sveta herec Přemysl Houška. Od roku 2001 pôsobil v libereckom Divadle X. L. Šaldy, ale televízni diváci ho mohli vidieť aj v seriáloch Rapl, Modrý kód, Pustá zem či Mise. Hral zväčša charakterové role, na čo mal všetky predpoklady. Žiaľ, ťažká choroba zmarila jeho ďalšie herecké ambície, ale v srdciach jeho priaznivcov zanechal navždy stopy.

​Návštevníci Divadla X. L. Šaldy, kam prišiel Houška zo Západočeského divadla v Chebe, si herca iste pamätajú z divadelných predstavení Terasa, Pobřeží, Hamlet a  muzikálu Donaha!  Do divadelného kolektívu dobre zapadol a kolegom bude veľmi chýbať.  "V pondelok 12. septembra po zápase s dlhou chorobou zomrel herec Přemek Houška. Přemek bol premýšľavý herec, spoľahlivá a nepostrádateľná opora ansáblu a vzácne poctivý divadelník telom i dušou. Zostane po ňom veľké prázdno," stálo vo vyjadrení divadla k tejto smutnej udalosti.

Ešte začiatkom roka stvárnil v divadle silnú postavu. "Na jar tohto roku vytvoril jednu z hlavných rolí v inscenácii Alois Nebel: nezabudnuteľného Němého, ktorý bojoval s osudom a nevyliečiteľným smútkom. Všetky jeho postavy boli vždy spätné s jeho svojráznou energiou a povahou - zápasili s tým všetkým, čo človeka fatálne obmedzuje, a podliehali nespravodlivostiam sveta so smútkom a osobitým humorom," píše sa tam na margo hercovej osobnosti. Taký bol aj jeho vydierač z donútenia Reg v čiernej komédii Naše sebrané trable alebo prízemne filozofující sluha Alan v Molièrovej Škole žen.

Pozrite si zostrih z poslednej hry, v ktorej si Houška zahral:

Od roku 2010 pôsobil aj ako dvadelný inšpicient. Za dobu svojho hereckého pôsobenia prešiel radom rolí, z ktorých mal vraj najradšej Mauricea v Terase z roku 2002 v réžii Petra Palouša,  Leslieho v Pobřeží z roku 2005 taktiež v režií Pavla Palouša, alebo Noaha (Bejka) v muzikáli Donaha! z roku 2005 v réžii J. Ďurovčíka.  Ďalšie herecké role Houška snáď čakajú v hereckom nebi.

Přemysl Houška sa venoval aj réžii, na fotke pri nakrúcaní videoklipu kapely Anabáze:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marcela Mrskošová (@mmrskoshka)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie