Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Meghan a Harry opäť pobúrili! Je jasné, že strach z cesty do Británie bol len výhovorka!
Zdielať na

Meghan a Harry opäť pobúrili! Je jasné, že strach z cesty do Británie bol len výhovorka!

Archívna reportáž

Vojvodovia zo Sussexu sa už iste intenzívne pripravujú na svoj príchod do Európy. Bude to ich prvá spoločná cesta do zahraničia po vyše dvoch rokoch od ich odchodu z britského kráľovského paláca. Mieria na prestížnu akciu v Amsterdame, ktorej patrónom je princ Harry (36). Invictus Games sú medzinárodné športové hry pre vojenských veteránov, ktorí boli zranení, či inak postihnutí vojnou a prvýkrát konali v roku 2014 v Londýne práve na popud Harryho, tiež bývalého vojaka. Odvtedy sa tieto hry konali na rôznych miestach už štyrikrát, predvlani sa pre pandémiu covidu museli odložiť až na rok 2022. A už je to tu.

​Hier, ktoré zahŕňajú dvanásť rôznych športov, ako napríklad lukostreľbu, cyklistiku, silový trojboj či basketbal na vozíku, sa zúčastnili doteraz stovky súťažiacich z 18 štátov sveta. "Stelesňujú bojového ducha ranených, zranených a chorých príslušníkov ozbrojených síl a to, čo títo húževnatí muži a ženy dokážu dosiahnuť po zranení," uvádza sa na webovej stránke hier. Zasvätenci tvrdia, že párik vojvodov bude na ceste sprevádzať a sledovať dokumentárny štáb spoločnosti Netflix, ako píše denník Mirror. Nebude to prvýkrát, čo vojvodovia spolupracujú s týmto streamovacím gigantom po ich podpísaní zmluvy za 120 miliónov libier. A to je iste slkušná motivácia, aby sa už netvárili, že sa boja ísť do Európy.

Už na prvom verejnom vystúpení Sussexovcov v New Yorku vlani v septembri, tri mesiace po narodení ich dcéry Lilibet, všetko zaznamenávali pre Netflix. Harryho bolo vidieť s káblom visiacim z vrecka nohavíc, čo mnohých viedlo k podozreniu, že bol neustále v procese nakrúcania dokumentu. Počas pobytu v New Yorku dvojica navštívila dvakrát Organizáciu Spojených národov, stretla sa so starostom a niekoľkými demokratickými senátormi a vystúpila s prejavom na pódiu Global Citizen Live s názvom "Wokestock". Aj na Invictus Game v Haagu sa má k Harrymu, ktorý ich bude ako hlavný patrón otvárať, pripojiť počas otváracieho ceremoniálu aj Meghan.

Na spomienkovú akciu venovanú starému otcovi rok po jeho úmrtí Harry neprišiel:

​Zasvätenci dokonca sľubujú "veľké prekvapenie na úvod podujatia". Jeden zo zdrojov uviedol: "Meghan je nadšená, že môže cestovať s Harrym na podujatie, ktoré je mu určite blízke". Keď ide o zviditeľnenie sa, tento pár nikdy nezaváha. Bývalý inšpektor britskej Metropolitnej polície Ken Wharfe, ktorý pracoval v súkromnej ochranke Harryho aj Williama. ale krúti hlavou. Povedal, že potenciálne riziká počas hier v Haagu sú oveľa väčšie ako tie, ktorým by vojvoda čelil v Londýne počas nedávneho smútočného obradu za princa Philipa. Tam neprišiel kvôli obave o bezpečnosť jeho rodiny. Zrejme to bola iba výhovorka, tobôž s ohľadom na to, že na podujatiach spojených s aktivitami kráľovskej rodiny má automaticky pridelenú ochranku.

"Som zmätený, prečo si Harry myslí, že bude v Holandsku vo väčšom bezpečí ako v Spojenom kráľovstve. Na smútočnom obrade so svojím bratom, alebo otcom by dostal ochranu od polície," tvrdil Wharfe. Kráľovskú ochranku by nedostal len počas súkromných aktivít, a práve na tom založil Harry svoje zdôvodnenie, prečo jeho manželka s deťmi ešte do Británie za ostatné dva roky neprišla a otázna je aj ich účasť na júnovej veľkolepej oslave 70. výročia vládnutia Alžbety II. Azda by mohli pomyslieť na to, že sa môže ľahko stať, že kráľovná by svoju vnučku nesúcu jej meno - Lilibet, nemusela už nikdy vidieť. Zjavne ich to ale netrápi, aj preto stratili sympatie Britov, ktorí ich aj v tomto prípade pokryteckého cestovania zvozili v diskusiách pod čiernu zem.

Súvisiace články

Najčítanejšie