Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prvý vianočný príhovor kráľa! Téma bola jasná, mnohých sa silne dotkla!
Zdielať na

Prvý vianočný príhovor kráľa! Téma bola jasná, mnohých sa silne dotkla!

Zdroj: SITA

Vo svojom novom postavení sa kráľ Karol II. predstavil vo svojom prvom vianočnom príhovore britskému ľudu v nedeľu, na prvý sviatok vianočný. Pokračoval tak v tradícii príhovorov tak, ako to mala zaužívané aj jeho kráľovská matka, ale zmenil niektoré detaily. Pokým ona sedávala za stolom vo svojom sídle, na ktorom boli vystavené portréty jej najbližších, on sa postavil k stromčeku v kaplnke svätého Juraja na Windsorskom zámku. Na svoje televízne vianočné posolstvo si obliekol elegantný tmavomodrý oblek.

​Z vianočného prejavu kráľa Karola III. bolo celkom jasne cítiť smútok zo skonu jeho matky, kráľovnej Alžbety II. čo vyjadril hneď v prvej vete."Stojím tu v tejto nádhernej kaplnke svätého Juraja na Windsorskom zámku, tak blízko miesta, kde odpočíva moja milovaná matka, zosnulá kráľovná, spolu s mojím drahým otcom," začal svoj prejav. "Pripomínam si hlboko dojímavé listy, pohľadnice a odkazy, ktoré mnohí z vás poslali mojej manželke a mne, a nemôžem sa vám dostatočne poďakovať za lásku a sympatie, ktoré ste prejavili celej našej rodine," nezabudol sa hneď v úvode aj poďakovať za podporu priaznivcom britskej monarchie. Spomenul, že "Vianoce sú pre nás všetkých, ktorí sme stratili svojich blízkych, mimoriadne dojímavým obdobím." 

Kráľ hovoril aj o viere svojej matky v Boha, ale aj o ich spoločnej viere v ľudí. Vyzdvihol "nezištnú obetavosť našich ozbrojených síl a záchranných zložiek, ktoré neúnavne pracujú na tom, aby nás všetkých udržali v bezpečí, a ktoré sa tak skvele činili, keď sme smútili za odchodom našej zosnulej kráľovnej, ako aj zdravotníckych pracovníkov, učiteľov a tých, ktorí pracujú vo verejných službách." Neopomenul pritom ani nekresťanské náboženstvá. "Naše kostoly, synagógy, mešity, chrámy a gurdwary sa opäť spojili pri kŕmení hladných, poskytovaní lásky a podpory počas celého roka. Takáto úprimná solidarita je najinšpiratívnejším prejavom lásky k blížnemu ako k sebe samému," vyzdvihol poslanie náboženstiev.

Pozrite si posledný vianočný príhovor kráľovnej Alžbety II. z roku 2021: 

Kráľ v posolstve vyjadril súcit s ľuďmi "v čase veľkých obáv a ťažkostí, či už ide o tých, ktorí čelia konfliktom, hladomoru alebo prírodným katastrofám kdekoľvek na svete, alebo o tých, ktorí doma hľadajú spôsoby, ako zaplatiť účty a zabezpečiť jedlo a teplo pre svoje rodiny - vidíme ľudskosť tých, ktorí tak ochotne reagujú na ťažkú situáciu iných." Spomenul svojho syna Williama a nevestu Kate, nového princa a princeznú z Walesu, a ich návštevu Walesu, ktorá "vrhá svetlo na praktické príklady tohto ducha spoločenstva". O druhom synovi princovi Harrym a jeho manželke Meghan sa kráľ vôbec nezmienil. Na sprievodných záberoch sa objavili pracujúci členovia kráľovskej rodiny, tzv. seniori, ako princezná Anna, či princ Edward s manželkou Sophie. Nepatrí k nim už viac mladší brat kráľa, princ Andrew, ktorý pre mnohé škandály, no najmä ten, spojený s Jeffreym Epsteinom, prišiel o tituly aj postavenie v rodine. Dokonca ho Karol III. aktuálne prinútil vysťahovať aj jeho kanceláriu z Buckinghamského paláca.

Príhovor kráľa Karola III. chytil za srdce ľudí po celom svete: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Najčítanejšie