Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Karol III. sa s tým nebabre! Nové tituly pre najbližších a jasný kopanec pre brata Andrewa!
Zdielať na

Karol III. sa s tým nebabre! Nové tituly pre najbližších a jasný kopanec pre brata Andrewa!

Archívna reportáž

Po neočakávanom náhlom skone britskej kráľovnej Alžbety II., sa stal princ Charles, ako jej najstarší syn, po dlhých rokoch čakania kráľom. Celé meno nového kráľa je Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor a pre svoj oficiálny kráľovský titul mohol použiť ktorékoľvek z jeho mien. Rozhodol sa používať svoje prvé krstné meno a stal sa kráľom Karolom III. a v tomto mene si začal usilovne plniť svoje kráľovské povinnosti. Očakávali sa od neho sľubované zmeny v počte kráľovských služobníkov, ako aj zmeny v tituloch a úlohách členov kráľovskej rodiny. Tie v rodine už uskutočnil aj oficiálne pred pár dňami.

​Buckinghamský palác oznámil, že princ a princezná z Walesu William a Kate Middleton spolu s kráľovnou manželkou Camillou dostali od kráľa nové tituly a funkcie. Princ William bol vymenovaný za plukovníka waleskej gardy, čo je prestížna funkcia, ktorú predtým 47 rokov zastával kráľ Karol III., ešte ako princ Charles. Princezná z Walesu Kate prevezme manželovu bývalú pozíciu plukovníka írskej gardy, ktorú zastával desať rokov. Kráľova manželka Camilla získala pozíciu plukovníka granátnickej gardy, ktorá bola odňatá princovi Andrewovi pre jeho kontroverzné spojenie s Jeffreyom Epsteinom a zapletenie sa do škandálu so sexuálnym zneužívaním maloletých.

Kráľ svojho mladšieho brata Andrewa neváhal ani vyhostiť z priestorov Buckinghamského paláca, keď dal zatvoril jeho kanceláriu a zakázal mu používať kráľovskú rezidenciu ako korešpondenčnú adresu. Aj keď mu vojenské tituly a niektoré privilégiá a reprezentačné povinnosti odobrala už v januári ich kráľovská matka, na tieto priestory mu nesiahla. Bol údajne jej najobľúbenejším synom a rád túto pozíciu u nej využíval vo svoj prospech. Dokonca mal intrigovať aj proti Charlesovi, aby ho posunula v následníctve na trón. To mu iste teraz už kráľ Karol III. dobre zráta. "Akákoľvek jeho prítomnosť v paláci je oficiálne ukončená. Kráľ to dal jasne najavo. Už nie je pracujúcim členom kráľovskej rodiny, je sám," uviedol zdroj pre portál The Sun.

Princ Andrew bol kráľovniným obľúbencom a to prinášalo mnohé výhody i tituly, avšak jeho sklon k škandálom ho stál nielen tie, ale aj priazeň kráľovnej. Po jej smrti údajne nie je vítaný ani v priestoroch Buckinghamského paláca:

Okrem odovzdávania funkcií a titulov sa kráľ tiež rozhodol, že sa 17. júna 2023 bude v Londýne konať vojenská prehliadka "Trooping the Colour" na počesť prvej verejnej oslavy jeho narodenín. Hoci sa narodil v novembri, oslavy sa budú konať budúci rok niekoľko týždňov po jeho korunovácii 6. mája. Júnový termín narodeninových osláv dodržiavala aj kráľovná Alžbeta II. kvôli príjemnejšiemu počasiu. Túto tradíciu mal zaviesť počas svojej vlády kráľ Juraj II. v roku 1748, ktorý sa narodil v októbri. Každoročne sa na vojenskej prehliadke pri tejto príležitosti predvádza viac ako 1400 defilujúcich vojakov s 200 koňmi za sprievodu 400 hudobníkov od Buckinghamského paláca až po Horse Guards Parade a končí sa preletom kráľovského letectva.

Nový kráľ je voči svojmu mladšiemu bratovi nekompromisný, škrty v tituloch sa však dotkli aj ostatných členov: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie