Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pocta princovi Philipovi: Kráľovná v slzách, veľké gesto a Harry pre TÚTO výhovorku neprišiel!
Zdielať na

Pocta princovi Philipovi: Kráľovná v slzách, veľké gesto a Harry pre TÚTO výhovorku neprišiel!

Archívna reportáž

V utorok sa vo Westminsterskom opátstve konala spomienková omša za princa Philipa, ktorý naposledny vydýchol 9. apríla minulého roku. Kráľovná sa do poslednej chvíle rozhodovala, či sa zúčastní a na veľkú radosť jej priaznivcov napokon prišla. Nechýbala celá kráľovská rodina okrem odídencov Harryho a Meghan. Kým s ňou nikto nepočítal, kráľovná nepochybne do poslednej chvíle verila, že aspoň jej vnuk príde.

​Alžbeta II. sa definitívne rozhodla zúčastniť sa na podujatí až dnes ráno a pre jej pohodlie boli prijaté špeciálne opatrenia, píše portál Mirror. Bohoslužba trvala len 40 minút a panovníčka sedela na jednom z kresiel, ale s dodatočným vankúšom. Kráľovná vyzerala dojatá a uplakaná, keď vzdávala posledný hold svojmu milovanému manželovi princovi Philipovi na smútočnom obrade. K panovníčke sa na ďakovnej bohoslužbe vo Westminsterskom opátstve pripojili členovia kráľovskej rodiny, politici, zahraničné kráľovské rodiny a zástupcovia charitatívnych organizácií vojvodu z Edinburghu. 

Slzy v očiach mala aj jej vnučka princezná Beatrice, pričom si zakrývala tvár. Kráľovná a jej deti sedeli v prvom rade. Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge spolu so svojimi dvoma najstaršími deťmi, princom Georgeom a princeznou Charlotte, sedeli v rade za nimi. Nechýbali ani kráľovské páry zo Švédska, Belgicka, Holandska a Španielska, ale aj monacké knieža Albert či britský premiér Boris Johnson. Westminsterský dekan predniesol dojímavý príhovor o vojvodovi z Edinburghu, v ktorom 1 800 zhromaždeným povedal aj toto: "Nerád by si myslel, že by som ho mal vykresľovať ako 'sadrového svätca', niekoho bez bežných ľudských slabostí a chýb. Bol príliš sebavedomý na to, aby sa nechal zlákať lichôtkami. Samozrejme, treba povedať, že jeho život niesol znaky obety a služby".

Princ Philip zomrel 9. apríla 2021 vo veku 99 rokov:

​Pomerne nečakaný a mimoriadny kontroverzný krok ale spravila kráľovná ešte predtým, ako bohoslužba začala. K jej miestu sa totiž nechala priviesť svojím škandalóznym synom Andrewom. Mohla si vybrať kohokoľvek z jej štyroch detí a vybrala si práve toho, ktorého obrala o všetky tituly aj možnosť reprezentovať kráľovskú rodinu pre jeho styky s Jeffreym Epsteinom a obvinenia zo sexuálneho zneužívania mladistvej. "Kráľovná dnes predviedla jedno z najkontroverznejších gest reči tela za celú svoju vládu, keď sa po tom, čo kráčala uličkou s rukou zavesenou do synovho ramena, pred očami celého sveta zastavila, aby sa usmiala a kývla hlavou na znak vďaky svojmu druhému synovi Andrewovi," skonštatovala pre Mirror odborníčka na reč tela, Judi James. Vôbec po prvýkrát si nechala verejne pomôcť od niekoho iného, ako od jej zosnulého manžela. Pre Andrewa je spravila nepochybne obrovské gesto dôvery.

Na Instagrame kráľovskej rodiny zdieľali dojímavú spomienku na zosnulého princa:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Veľkou témou bolo aj rozhodnutie princa Harryho a Meghan Markle vynechať toto podujatie, pričom bývalý ochrankár zosnulého princa Philipa, Richard Griffin označil ich ospravedlnenie za "nezmysel". Harry uviedol, že sa nemôže vrátiť do Spojeného kráľovstva kvôli obavám o bezpečnosť, ktoré sa stali predmetom jeho najnovšieho právneho boja - tentoraz proti ministerstvu vnútra. Vzhľadom na skutočnosť, že počas aktivít súvisiacich s kráľovskou rodinou, by ochranku prirodzene dostali, sa to zdá byť skutočne len výhovorka. Ostáva len dúfať, že tento argument nepoužije aj v júni, keď sa mi konať veľkolepá oslava 75. rokov kráľovnej Alžbety II. na tróne.

Súvisiace články

Najčítanejšie