Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Alžbeta II. dojala priaznivcov! Dala TÝMTO najavo, že jej milovaný Phillip je stále s ňou!
Zdielať na

Alžbeta II. dojala priaznivcov! Dala TÝMTO najavo, že jej milovaný Phillip je stále s ňou!

Archívna reportáž

Britská kráľovná Alžbeta I. (95), ktorá nedávno oslávila diamantové výročie od prevzatia vlády nad Britským kráľovstvom, má stále až neuveriteľne sviežu myseľ a aj vyzerá na svoj vek naozaj skvelo. Ale predsa len jej už nohy neslúžia tak dobre ako donedávna. Už vlani v októbri si verejnosť všimla na zverejnených fotkách, že použila počas návštevy ďakovnej bohoslužby pri príležitosti stého výročia založenia Kráľovskej britskej légie vo Westminster Abbey na pomoc pri chôdzi vychádzkovú palicu. A opäť ju s ňou bolo vidieť aj na čajovom večierku, ktorý usporiadala cez víkend k svojmu jubileu v tanečnom sále na panstve v Sandrighame.

​Pozvala tam zástupcov miestnych charitatívnych organizácií a členov Sandringhamského panstva. Prijala od nich darčeky vrátane mozaiky vytvorenej miestnymi deťmi, a keď sa pustila do krájania špeciálnej torty, ktorá bola ozdobená emblémom platinového jubilea, držala v ruke okrem svojej kabelky aj vychádzkovú palicu s výraznou drevenou rukoväťou. Mala na sebe bledomodré šaty s bielymi všitými kvetinkami a okolo krku trojradový biely perlový náhrdelník. Na ľavej hornej časti šiat nechýbali ani dve brošne, ktoré dostala od otca k osemnástim narodeninám, čím si chcela uctiť jeho pamiatku. Ale ako sa ukázalo, aj vychádzkovú palicu nedržala v ruke iba pre pomoc pri chôdzi a státí.

Táto palica mala tiež osobitný význam, pretože predtým patrila princovi Philipovi, ktorý zomrel v apríli minulého roka vo veku 99 rokov."Hneď som tú palicu spoznal, pretože bola vždy uložená v stojane pri vchodových dverách. Bola to vojvodova palica a je veľmi dojemné, že ju začala používať aj kráľovná," povedal pre The Telegraph životopisec princa Philipa Gyles Brandreth.  Princ Philip bol naposledy odfotografovaný ako používa túto pomôcku pri chôdzi, keď v roku 2013 navštívil neďalekú prírodnú rezerváciu po tom, ako musel podstúpiť operáciu brucha. Jeho asistenti vtedy tvrdili, že palicu potreboval len na to, aby mu pomohla manévrovať v bahnitom Dersinghamskom močiari. Aj kráľovná používala už v roku 2003 takúto pomôcku pri chôdzi, keď bola po operácii, pri ktorej jej odstránili roztrhnutú chrupavku z pravého kolena.

Pozrite si krátke video, ktoré vás prevedie desaťročiami panovanie kráľovnej Alžbety II. na britskom tróne:

Jej Veličenstvo sa ale po oslavách v Sandringhame v pondelok už vrátilo na Windsorský zámok, kde pokračuje vo svojich kráľovských povinnostiach pri audienciách, odovzdávaní poverovacích listín a zasadnutiach tajnej rady, pričom bude naďalej kombinovať virtuálne aj osobné podujatia. Kráľovná dúfa, že sa 2. marca zúčastní na diplomatickej recepcii na Windsorskom zámku, 14. marca na bohoslužbe Commonwealthu vo Westminster Abbey a 29. marca rovnako tam na bohoslužbe vďaky za život vojvodu z Edinburghu. V posolstve k svojmu platinovému jubileu kráľovná uviedla, že je "požehnaná, že v princovi Philipovi mala partnera, ktorý bol ochotný plniť úlohu manžela a nezištne prinášať obete, ktoré sú s tým spojené". Aspoň symbolicky, cez palicu, je stále jej oporou.

Takto oslávila Alžbeta II. 70 rokov na tróne:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie