Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
TOTO nikto nečakal! Spor Harryho a Williama sa prejaví aj na pohrebe!
Zdielať na

TOTO nikto nečakal! Spor Harryho a Williama sa prejaví aj na pohrebe!

To, ako bude vyzerať smútočný ceremoniál pinca Philipa je už v podstate úplne jasné, aspoň čo sa týka usporiadania trúchliacich hostí. To, že sa na obrade zúčastní iba tridsať najbližších členov rodiny je známe už niekoľko dní, špekulovalo sa však, aké miesto zaujme titulov zbavený princ Harry. Zdá sa, že dva dni pred obradom je už všetko jasné, pri svojom bratovi prekvapujúco stáť nebude.

Princ Harry a jeho brat princ William napokon nebudú stáť bok boku počas smútočnej rozlúčky s ich starým otcom, princom Philipom. Podľa informácii denníka The Sun ich počas pochodu za rakvou s ostatkami vojovodu z Edinburghu rozdelí ich bratranec Peter Phillips.

​Mnohí priaznivci britskej kráľovskej rodiny do poslednej chvíle verili, že po roku opäť uvidia dvoch rozhádaných bratov bok po boku na počesť ich starého otca, ktorý by si istotne sám neželal nič iné, ako ich zmierenie. Avšak kráľovná Alžbeta II. rozhodla prekvapivo inak, medzi Harrym a Williamom bude stáť ich bratranec Peter. Navyše, kvôli opatreniam proti šíreniu Covid-19 a dvojmetrovým rozostupom, tak budú bratia od seba vzdialení celé štyri metre. Rozdeliť sa majú neskôr aj po druhýkrát, a to pred samotnou zádušnou omšou, keď bude do kaplnky Sv. Juraja vchádzať ako prvý starší z bratov. Sprievod povedú súrodenci, deti zosnulého vojvodu, princezná Anna a princ Charles. Celý zoznam tridsiatich hostí si môžete pozrieť TU.

Na ceremoniále sa rozozvučia tóny hudobníkov z kráľovského námornictva:

Buckingahmský palác však pripomenul, že si neželajú byť "vtiahnutí do špekulácií a drámy". Tým azda naznačili, že by sa chceli vyvarovať toho, aby bola pozornosť venovaná iným rodinným záležitostiam, než je spomienka na ich významného a milovaného člena rodiny. "Všetky opatrenia boli odsúhlasené a podpísané Jej Veličenstvom," vyhlásil hovorca Buckinghamského paláca a dodal, že sa bral ohľad aj na želania samotného vojvodu z Edinburghu. Ten vraj trávil celých 16 rokov špeciálnou úpravou obľúbeného Land Rovera, v ktorom si želal byť v truhle odvezený na svoj posledný odpočinok, ako nezvyčajné auto vyzerá si môžete pozrieť v galérii TU.

Smútočný ceremoniál je naplánovaný na sobotu 17. apríla 2021, keď bude prevezená rakva z pozostatkami princa Philipa na špeciálne upravenom Land Roveri zo súkromnej kaplnky vo Windsore cez niekoľko zástavok do kaplnky Sv. Juraja, kde sa pripojí kráľovná Alžbeta II. Smútočný sprievod bude zorganizovaný do viacerých skupín, v jednej budú jeho potomkovia, princ Charles, princezná Anna, princ Edward a prince Andrew. Bratia Harry a William budú nasledovať zelený Land Rover s rakvou v spoločnosti Petra, syna princeznej Anny. Minútou ticha si o 15.00 uctia pamiatku vojvodu z Edinburghu, po ktorej zaznejú tóny vojenskej piesne Kráľovského námorníctva, ktoré pripomenú Philipove celoživotné spojenie s týmto vojenským útvarom.

Súvisiace články

Najčítanejšie