Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Británia sa zahalila do čiernej. TOTO bude nasledovať po úmrtí princa Philipa!
Zdielať na

Británia sa zahalila do čiernej. TOTO bude nasledovať po úmrtí princa Philipa!

V piatok ráno sa Veľká Británia zahalila do čiernej. Svet obletela správa o smrti jedného z najobľúbenejších členov kráľovskej rodiny, hoci aj jemu by bolo čo vyčítať, či už ako otcovi, manželovi, alebo aj reprezantatovi monarchie, ktorý neraz "vtipmi" prekročil hranice slušnosti. Princ Philip zomrel dva mesiace predtým, akoby oslávil 100 rokov, nasledovať budú presne stanovené kroky.

Po úmrtí princa Philipa nastali vo Veľkej Británii dni smútku. Kráľovná Alžbeta II. po svojom zosnulom manželovi oficiálne začala osemdenný smútok, behom ktorých bude žiť v ústraní bez toho, aby vykonávala štátnické povinností, prijímala súkromné návštevy, či plnila iné kráľovské úlohy, píše portál The Sun. No záleží od jej ľubovôle ako dlho a v akom rozsahu bude držať smútok. Jej dávna predchodkyňa, kráľovná Viktória, držala smútok za svojho milovaného manžela do konca svojho života, teda celých 40 rokov, čo bol pre monarchiu veľký problém. V prípade Alžbety II, jej prapravnučky, sa ale nič také nepredpokladá, napokon sama oslávi o pár dní 95 rokov.

Očakáva sa, že ovdovená kráľovná prehovorí prostredníctvom televízneho vysielania k jej ľudu. Ten taktiež trúchli, napriek výzve z kráľovského paláca, aby namiesto kvetov, ktorými je zaplavená vchodová časť Buckinghamského paláca aj hradu Windsor, poslali jednotlivci peniaze charitatívnym organizáciám, nad ktorými držal princ Philip patronát. Či ale skutočne kráľovná vystúpi, sa ešte nevie, záleží aj na tom, ako sa cíti. Oslava sa ale takmer s istotou neuskutoční, jednak obvykle býva štátna oslava až v júni, a na druhej strane smútok zo skonu manžela kráľovnej, bude oficiálne trvať až tridsať dní.

S kráľovnou boli manželmi takmer 74 rokov:

​V rámci operácie s názvom Fort Bridge sa rozbehli všetky aktivity v súvislosti s dianím okolo úmrtia princa Philipa. Fort Bridge je železničný most neďaleko Edinburghu a ako sa vie, princ sa honosil aj titulom vojvoda z Edinburghu, preto tento symbolický názov. Podobne symbolicky označili aj operáciu v prípade úmrtia kráľovnej Alžbety, pre zmenu ako London Bridge. Do tejto operácie spadá všetko - od oznámenia úmrtia, príprav na pohreb, až po oficiálny ceremoniál pohrebu. Jeho priebeh je do detailov už dávno určený, na jeho plánovaní sa vraj podieľal samotný princ. Želal si, aby sa uskutočnil vo Windsore, no aj v Londýne iste prebehnú isté ceremoniality. Teraz bude ale všetko sťažené prísnymi protipandemickými opatreniami, ktoré v Británii ešte stále platia, preto vylúčili štátny pohreb.

​Termín pohrebu zatiaľ nie je známy. Predchádzať mu budú mnohé povinné kroky. Podľa britských médií sa súkromnej bohoslužby v kaplnke St. George vo Windsore zúčastnia len členovia kráľovskej rodiny, prípadne hlavy niektorých štátov či kráľovstiev. Nemalo by ich byť podľa opatrení v súvislosti s covidom viac ako tridsať. Pokračovanie pohrebu by sa malo konať vo Frogmorských záhradách, ktoré priliehajú k hradu Windsor. Aj keď má princ Philip nárok na štátny pohreb, s najväčšou pravdepodobnosťou bude "len" kráľovský a vojenský. Princ Philip bol hrdý na svoje dlhoročné pôsobenie v britskej námornej vojenskej službe, neskôr sa stal patrónom viacerých vojenských organizácií a spolkov. Nosil rád vojenskú uniformu s množstvom vojenských vyznamenaní za zásluhy, to bude zrejme aj jeho odev na poslednej ceste.

Súvisiace články

Najčítanejšie