Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Smutná správa z Veľkej Británie! Princ Philip zomrel (​†99)
Zdielať na

Smutná správa z Veľkej Británie! Princ Philip zomrel (​†99)

Po dlhých týždňoch boja so zdravotnými problémami dnes zomrel manžel kráľovnej Alžbety II., princ Philip. Dožil sa úctyhodného veku 99 rokov.

Už vo februári znepokojili priaznivcov britskej kráľovskej monarchie správy o hospitalizácii staručkého princa Philipa. Podroboval sa liečbe srdca, z ktorým mal dlhodobo problémy, aj nešpecifikovnej infekcie. Prednedávnom ho prepustili z nemocnice domov, no organizmus už kombináciu zdravotných komplikácií a vysokého veku nezvládol.

Zomrel vo Windsorskom zámku, kde trávil po prepustení z nemocnice dni v spoločnosti svojej manželky, kráľovnej Alžbety II. Palác vydal zatiaľ len stručné oznámenie: "S najhlbším zármutkom oznámila jej výsosť kráľovná smrť svojho milovaného manžela, jeho kráľovskej výsosti princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Jeho výsosť odišla pokojne dnes ráno vo Windsorskom zámku. Kráľovská rodina sa spája v žiali s ľuďmi po celom svete".

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Princa Philipa hospitalizovali 16. fabruára po tom, čo sa začal cítiť zle. O dva týždne neskôr ho presunuli na špecializované oddelenie do inej nemocnice a 16. marca ho napokon prepustili do domácej liečby s dodatkom, že "je v dobrej nálade a cíti sa spokojne". Dokonca mu kráľovná stihla zreferovať aj o talkshow Harryho a Meghan a vraj ho to, pochopiteľne, veľmi nepotešilo. Všetci ale dúfali, že spoločne oslávila  10. júna princovu storočnicu.

Princ Philip stále oddane po boku svojej manželky celých 73 rokov a po celú dobu ich spájala hlboká láska. Dokonca kráľovná presadila v úvode ich manželstva aj to, aby pokračovalo aj manželovo priezvisko Mountbatten, a tak všetci ich potomkovia dostali okrem priezviska kráľovského rodu Windsor, aj to princovo. Patril medzi najpracovitejších členov rodiny, od roku 1952 sa zúčastnil 22 219 udalostí a všade rozdával nielen svoju múdrosť, ale najmä ostrovtip, ktorým bol povestný. Pôvodne bol Philip princ grécky a dánsky a narodil sa na gréckom ostrove Korfu. S Alžbetou mali štyri deti - princa Charlesa, Andrewa, Edwarda a princeznú Annu.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie