Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kráľovnin žiaľ sa nekončí. Prišla o ďalšieho blízkeho človeka
Zdielať na

Kráľovnin žiaľ sa nekončí. Prišla o ďalšieho blízkeho človeka

Archívna reportáž

Uplynulý rok bol pre kráľovnú Alžbetu II. mimoriadne ťažký. Okrem rebelujúceho Harryho a Meghan s Archiem, ktorí opustili kráľovskú rodinu takto pred rokom, zaznamenala aj viacero ďalších strát blízkych, žiaľ, trvalých. A teraz odišiel na večnosť jej ďalší priateľ.

Pre britskú kráľovnú Alžbetu II. (94), ktorá by sa mala v apríli dožiť 95 rokov, určite nie je jednoduché vyrovnať sa s viacerými stratami svojich blízkych v poslednom čase. Od novembra minulého roku odišli náhle na večnosť jej dve sesternice a blízka priateľka, teraz aj jej jazdecký partner, lord Samuel George Armstrong Vestey (†79), prezývaný aj jednoducho lord Spam. O jeho smrti informoval server Daily Mail. Oficiálne nebola uvedená príčina jeho nečakaného skonu, je možné, že k nemu prispel lordov žiaľ nad nedávnou náhlou stratou milovanej manželky lady Celii Vestey (†71), kmotry princa Harryho (36).

Lord Vestey a jeho manželka boli považovaní za súčasť kráľovninho vnútorného kruhu. Pravidelne sedávali po boku jej Veličenstva počas závodov na dostihovej dráhe Royal Ascot. Alžbeta si s lordom veľmi rozumela najmä pre spoločnú záľubu v jazdectve a láske ku koňom. V rokoch 1999 až 2018 slúžil lord Vestey rodine v úlohe Majstra koňa. Táto pozícia je tradične považovaná za jednu z najdôležitejších v kráľovstve. Vyžaduje zodpovednosť za starostlivosť a údržbu všetkých kráľovských koní a psov, ich stajní a chovateľských zariadení. Dnes zahŕňa hlavne ceremoniálnu povinnosť zúčastňovať sa štátnych udalostí, keď člen kráľovskej rodiny musí, ale iste aj chce jazdiť na koni. Bol aj predsedom Cheltenham festivalu, každoročne sa konajúceho štvordňového dostihového podujatia.

Kráľovná oslávi v apríli 95 rokov, mnohí jej blízki ale budú chýbať:

​Šľachtická rodina Vestey patrí medzi najbohatšie v Británii. Napriek svojmu obrovskému bohatstvu a spoločenskému postaveniu bol lord Vestey známy tým, že sa vedel vždy držať pri zemi. Bol rovnako v pohode v spoločnosti kráľovskej rodiny, ako aj obyčajných ľudí. Jeho bývalý kolega z Cheltenhamu pre Racing Post povedal: "Všetkých učil o meritokracii. Ku všetkým prihliadal podľa ich zásluh, nie podľa toho, ako sa obliekali, rozprávali alebo aký mali pôvod." Lord bol tiež členom St John's Priory, poprednej medzinárodnej charitatívnej organizácie uznanej OSN s približne 400 000 dobrovoľníkmi a zamestnancami v 40 krajinách. Kráľovná v roku 2018 povýšila svojho obľúbeného lorda na Rytiera Veľkého kríža kráľovského viktoriánskeho rádu pri príležitosti jeho oficiálneho vzdania sa titulu Majster koňa.

​Ako dedič jedného z najvplyvnejších rodov Británie vyštudoval tie najlepšie školy, ako napríklad Eton a po ich ukončení začal slúžiť ako poručík v Škótskej garde. Neskôr sa postavil na čelo rodinného podniku Vestey Holdings, ktorý mu zabezpečil majetok presahujúci hodnotu 750 miliónov britských libier. Bol dvakrát ženatý. S prvou manželkou mal dve dcéry, s druhou, nedávnou zosnulou lady Celiou mal dvoch synov a jednu dcéru. V rámci všetkých svojich pôct a titulov získal ten posledný v roku 2019. Kráľovná Alžbeta II. ho vymenovala za stáleho lorda čakajúceho na kráľovnú /permanent Lord-in-waiting to The Queen/. Čakať na ňu bude už len tam hore.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie