Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tajné signály kráľovnej sú odhalené! Dohodla si ich s ochrankármi!
Zdielať na

Tajné signály kráľovnej sú odhalené! Dohodla si ich s ochrankármi!

Archívna reportáž

Posledné týždne sa začalo špekulovať o zdravotnom stave britskej kráľovnej Alžbety II. Navonok usmievavá a čiperná panovníčka má zrejme isté zdravotné problémy, palác ich však neuvádza. Minulý týždeň odvolala svoju oficiálnu návštevu Severného Írska, za čo sa ospravedlnila a sľúbila, že ho navštívi neskôr. Musí vraj na radu lekárov, aj keď nerada, pár dní odpočívať. Dokonca strávila aj jednu noc v nemocnici, kde sa podrobila rôznym vyšetreniam. Ale teraz z paláca oznámili, že sa nezúčastní ani summitu COP26 o klimatických otázkach, ktorý sa bude konať začiatkom novembra v Glasgowe za účasti mnohých dôležitých hláv sveta.

V utorok oznámil Buckinghamský palác, že kráľovná Alžbeta II. s poľutovaním ruší svoju sľúbenú účasť na summite o klíme v Glasgowe, na ktorý sa veľmi tešila. Mala sa tam stretnúť s mnohými významnými účastníkmi a predniesť príhovor. Otázky na túto tému sú srdcovou záležitosťou jej syna princa Charlesa, ako aj vnuka princa Williama, a preto im aj ona venuje patričnú pozornosť. Naša planéta čelí veľkej hrozbe prežitia jej obyvateľstva, pokiaľ sa nezačnú jednotlivé štáty sveta aktívne angažovať v náprave stavu, do ktorého sa dostala. Aj tento summit, kde sa stretnú významní predstavitelia mnohých štátov, by mal k tomu dopomôcť a nájsť spôsob, ako sa spoločne dohodnúť.  

"Jej Veličenstvo je sklamané, že sa nezúčastní na recepcii, ale prednesie príhovor k zhromaždeným delegátom prostredníctvom nahraného videoposolstva," uvádza sa vo vyhlásení. Začiatkom tohto mesiaca sa kráľovná údajne vyjadrila, že nedostatok opatrení na riešenie klimatickej krízy je "iritujúci". Iste je v tomto smere veľmi dobre informovaná najmä princom Charlesom, ktorý ju na summite s najväčšou pravdepodobnosťou zastúpi. Postupne kráľovná necháva čoraz viac príležitostí na jej zastúpenie budúcemu následníkovi trónu, ako aj jeho synovi, princovi Williamovi s manželkou. Treba sa pripraviť aj na to, že kráľovná možno bude musieť na radu lekárov svoje aktivity obmedziť ešte viac, aj keď to prijíma nerada. Kvôli nej sa údajne vytvoril aj odborný lekársky tím. Iste všetkým záleží na tom, aby sa v zdraví dožila budúcoročného jubilea, 70 rokov vládnutia britskej monarchii.

Klimatickú agendu prebral v kráľovskej rodine Charles, ktorá je pre spoločnosť podľa neho kľúčová:

Začiatkom tohto mesiaca sa kráľovná rozhodla po prvý raz použiť na verejnosti vychádzkovú palicu, údajne kvôli jej pohodliu. Napriek tomu stále intenzívne cestovala po Spojenom kráľovstve, pričom podľa CNN kráľovná od 1. októbra do 19. októbra precestovala viac ako 1 000 kilometrov. Odvtedy, čo strávila noc v nemocnici, ale prenechala dlhé cesty iným členom rodiny. Ceremoniálne povinnosti, ako audenciu s veľvyslancami Kórey a Švajčiarska, vyriešila virtuálne prostredníctvom videorozhovoru a ukázala sa v dobrej nálade. No nejaké zdravotné problémy iste má, a preto sa jej pomocníci s ňou údajne dohodli na tajných signáloch, ktoré použije, ak bude potrebovať pomoc kvôli nevoľnosti. Známy je signál, ktorý vraj vyšle, ak chce čoskoro ukončiť komunikáciu - preloží si kabelku z ruky do ruky. Ak dá kabelku na stôl, chce miesto okamžite opustiť. Ak si začne krútiť obrúčkou, chce pre zmenu okamžite ukončiť rozhovor.

 Kráľovná sa potýka so zdravotnými problémami a ruší náročnejšie stretnutia:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Ale zatiaľ netreba zrejme nad kráľovnou lámať palicu. Minulý týždeň vraj odmietla poctu, keď ju britský časopis Oldie vyhlásil za "seniorku roka". Cenu "zdvorilo, ale rozhodne" odmietla prostredníctvom svojho osobného tajomníka. "Jej Veličenstvo verí, že každý je tak starý, ako sa cíti, a preto sa kráľovná domnieva, že nespĺňa príslušné kritériá, aby mohla cenu prijať a dúfa, že si nájdete vhodnejšieho príjemcu," uviedol v liste Tom Laing-Baker "s najsrdečnejším prianím všetkého najlepšieho od jej veličenstva". Toto ocenenie v minulosti prijal aj bývalý premiér John Major, či herečka Olivie de Haviland. Získal ju aj princ Philip v roku 2011, keď oslávil deväťdesiatiny. Cena Oldie of the year oceňuje ľudí v pokročilom veku, ktorí mimoriadne prispeli k verejnému životu. Kráľovná sa zjavne ešte stále na toto ocenenie necíti byť dostatočne "stará".

Súvisiace články

Najčítanejšie